Parlamentul venezuelean a aprobat marti acordarea unor prerogative speciale presedintelui Nicolas Maduro care ii vor permite sa conduca prin decrete timp de un an, cu scopul de a lupta impotriva crizei inflationiste si a penuriilor cu care se confrunta acest stat producator de petrol.

Dupa ce l-a validat prima data la 14 noiembrie, Adunarea Nationala (Parlamentul unicameral) a adoptat acest text in a doua lectura, cu minimul de voturi necesare (99 de voturi din totalul de 165).

"Declaram votata legea care ii permite presedintelui Republicii sa promulge decrete avand rang, valoare si forta de lege", a declarat presedintele Adunarii Nationale, Diosdado Cabello, potrivit MEDIAFAX.

Inainte de votul de la 14 noiembrie, parlamentarii au aprobat destituirea pentru coruptie a Mariei Mercedes Aranguren, o deputata disidenta a puterii, care refuza sa voteze aceste prerogative speciale, lipsind majoritatea de cel de-al 99-lea vot necesar.

Destituirea ei, care a declansat furia opozitiei, a facut posibila inlocuirea sa cu supleantul Carlos Flores, membru al partidului aflat la putere si favorabil acestui proiect de lege.

Presedintele venezuelean a prezentat luna trecuta Parlamentului aceasta cerere de extindere a prerogativelor in scopul luptei impotriva coruptiei si a presupusului "razboi economic" dus, in opinia sa, de opozitie si sustinatorii ei "imperialisti" aflati in strainatate.

De la preluarea puterii de catre Maduro, in primavara acestui an, Venezuela se confrunta cu o agravare a crizei economice care se traduce printr-o inflatie de peste 54 la suta, precum si cu o penurie de valuta si de produse alimentare.

Aceasta decizie a Parlamentului intervine in contextul organizarii alegerilor locale, la 8 decembrie, primul test electoral pentru Maduro, ales dupa decesul, in martie, al fostului presedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Puterile speciale care permit o guvernare prin decrete, fara necesitatea de a le inainta Adunarii Nationale, au fost solicitate de catre toti presedintii Venezuelei, incepand din anii '70. Chavez a recurs la aceasta masura in 2000, 2001, 2008 si 2010, fapt ce i-a permis sa aprobe peste 200 de texte.

Citeste si:
Venezuela este gata să aprovizioneze piața mondială cu petrol și gaze
Venezuela este gata să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.