Acordarea unor imprumuturi destinate studentilor a fost suspendata pentru romani si bulgari, in urma unor "suspiciuni" create de o crestere a numarului de inscrieri la colegii britanice, relateaza The Telegraph online.

Potrivit publicatiei, secretarul de stat pentru Universitati David Willetts a declarat ca suspendarea imprumuturilor pentru studentii din cele doua tari a fost decisa dupa ce s-a observat o crestere "neobisnuita" a numarului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC).

Aproximativ trei sferturi dintre studentii vizati nu au reusit sa dovedeasca faptul ca au dreptul la aceste imprumuturi, potrivit unor surse citate de ziar, transmite MEDIAFAX.

In prezent, SLC ofera doua tipuri de imprumuturi, si anume unul pentru plata taxelor scolare si unul pentru acoperirea unor cheltuieli de intretinere. Toti cetatenii UE pot aplica pentru un imprumut in vederea platii taxelor scolare. Romanii si bulgarii, care nu au acces pe piata britanica a muncii, pot, in schimb, sa studieze in aceasta tara.

"Am descoperit ca s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de studenti romani si bulgari care au aplicat pentru un ajutor scolar complet in Anglia, in acest an", a declarat Willetts in fata parlamentarilor, precizand ca, in conditiile in care acest tip de sprijin este acordat cetatenilor UE rezidenti pentru cel putin trei ani in Marea Britanie, fiecaruia dintre acesti studenti i s-a cerut informatii suplimentare pentru reluarea accesului la imprumuturi.

Potrivit publicatiei, aproximativ 5.500 de romani si bulgari au primit prima plata a imprumutului pentru cheltuieli de intretinere anul acesta, reprezentand o crestere importanta fata de anul trecut.

Majoritatea studentilor sunt inregistrati la "furnizori alternativi" mai mici, care ofera diplome nationale superioare (HND) si alte calificari non-universitare. Aceste aplicatii ar urma sa fie concentrate la o "mina de institutii", adauga publicatia.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Executivul a aflat despre aceasta situatie dupa ce au fost trase semnale de alarma privind numarul solicitantilor din acest an, potrivit unei surse, care a adaugat ca acest lucru a creat suspiciunea ca nu toate aplicatiile ar fi valide. Doar un sfert dintre cei carora li s-a cerut sa prezinte dovada cu privire la rezidenta au facut acest lucru, a precizat sursa citata de ziar.

Cei care nu au reusit sa prezinte aceste dovezi risca recuperarea imprumuturilor, unii oficiali estimand ca este vorba despre o valoare totala de aproximativ un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro). In unele cazuri banii vor fi recuperati din imprumuturile pentru taxe, la care studentii au dreptul in continuare.

Willetts a mai declarat ca Guvernul a oprit totodata acceptarea de catre unele colegii private a altor studenti pentru HND si pentru certificate nationale superioare (HNC), precizand ca a scris unui numar de 23 de colegii pentru a le cere sa nu mai accepte studenti, din cauza cresterii rapide a solicitarilor de imprumuturi, care nu pot fi acoperite.

Citeste si:
Minivacanță pentru elevi și studenți de 1 Decembrie. Când începe...
Minivacanță pentru elevi și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.