Rusia apreciaza ca Uniunea Europeana (UE) exercita o presiune "nerusinata" asupra tarilor pe care vrea sa le vada in Parteneriatul Oriental, ca Ucraina, a declarat marti ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"De aceasta parte (a UE) se exercita o presiune destul de nerusinata asupra statelor vizate" de Parteneriatul Estic, a declarat Lavrov, referindu-se la Acordul de Asociere cu Ucraina a carui semnare, prevazuta la sfarsitul lunii, face obiectul unei intense lupte pentru influenta intre Bruxelles si Moscova, scrie mediafax.

"Am vorbit despre proiectul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Consideram deplasate si contraproductive tentativele de a promova aceasta initiativa in spiritul vechii logici a jocurilor geopolitice cu suma nula", a adaugat Lavrov, la finalul unei intalniri cu omologul sau din Belarus Vladimir Makei.

"Inca de la inceput am fost acuzati ca punem bete in roate, ca exercitam presiuni asupra tarilor vizate de Parteneriatul Estic, cu scopul de a nu le lasa sa semneze acorduri de asociere si comert cu Uniunea Europeana", a continuat seful diplomatiei ruse.

"Este o argumentatie fara scrupule", a apreciat el.

Semnarea, prevazuta la summitul Parteneriatului Estic, la sfarsitul lui noiembrie, la Vilnius, a unui acord de asociere UE-Ucraina, face obiectul unei lupte intense pentru influenta intre Bruxelles si Moscova, care incearca de multi ani sa atraga Kievul intr-un proiect al unei uniuni economice formate din tarile care au facut parte din fosta Uniune Sovietica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.