Filipine s-ar putea afla in centrul unui nou dezastru marti dimineata, la patru zile dupa ce supertaifunul Haiyan a lovit arhipeleagul.

Furtuna Zoraida a lovit insula filipineza Mindanao luni si se estimeaza ca va accelera in directia nord-vest. Marti dimineata se va afla deasupra Surgao del Sur, conform ziarului Philippines Star. Scolile de pe insula vor fi inchise in timpul zilei de marti, scrie Huffington Post.

Misiunile de salvare pe insula Leyte continua. Conform unor estimari, peste 10.000 de oameni au murit, dar doar 942 de decesuri au fost confirmate oficial. John Ging, directorul Oficiului ONU pentru coordonarea Afacerilor umanitare, a precizat ca aproximativ 660.000 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza taifunului.

"Vorbeam cu oamenii din Tacloban. Spuneau ca s-au pregatit pentru vanturi puternice, dar nu erau pregatiti pentru apa", a declarat consilierul prezidential Rene Alemendras.

Conform Associated Press, arhipeleagul Filipinelor se confrunta cu 20 de taifunuri pe an insa majoritatea trec prin nord. Populatia din centrul arhipeleagului, unde se afla si insula Leyte, sunt mai putin constienti de gravitatea fenomenelor meteorologice. In plus, este vorba despre un sir de insulite, prin urmare este foarte greu sa evacuezi populatia.

Organizatia internationala pentru Migratie speculeaza ca aceasta criza va ajunge sa rivalizeze cu situatia disperata din Haiti din 2010, cand un cutremur a ucis zeci de mii de oamenisi a lasat 1,5 milioane pe drumuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.