Terorismul si expansiunea NATO in apropierea granitelor Rusiei reprezinta principalele amenintari pentru securitatea nationala a acestei tari, a declarat sambata ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 1, Soigu a declarat ca terorismul international este "principalul inamic" al Rusiei, avand in vedere ca multi militanti care lupta in "zone fierbinti" din jurul lumii sunt membri ai unor organizatii teroriste.

"Ar putea sa sune invechit si banal, dar uitati-va cine lupta in realitate in Siria? In Mali? In Libia?", a declarat Soigu.

O alta amenintare majora in opinia lui Soigu este continua incercare de construire a unei infrastructuri NATO si extindere a prezentei aliantei in apropierea granitelor ruse.

Rusia s-a opus vehement candidaturilor Georgiei si Ucrainei la NATO, precum si planurilor de amplasare a unor elemente ale scutului american antiracheta in tari din Europa de Est, precum Romania si Polonia, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta expansiune continua (a NATO), este complet nefondata, in opinia noastra", a declarat Soigu. "Vorbim si vorbim, si ne zambim unii altora, dar aceasta merge inainte".

Moscova ramane profund ingrijorata de amenintarea persistenta a terorismului si traficului de droguri din Afganistan, in special dupa retragerea contingentului militar international din aceasta tara in 2014, a declarat ministrul.

Potrivit agentiei federale ruse de control al drogurilor, productia de heroina din Afganistan a crescut de 40 de ori in ultimul deceniu, in timp ce Rusia ramane principalul coridor de tranzit al drogurilor afgane catre Europa. Soigu a declarat ca un scop cheie al reformei militare actuale a tarii este sa faca din armata rusa o forta mobila si profesionista, capabila sa raspunda rapid si eficient oricarei amenintari la adresa securitatii.

El a declarat, insa, ca Rusia nu va avea niciodata o armata integral profesionista deoarece aceasta ar fi prea greu de intretinut.

"Teritoriul tarii noastre este prea mare pentru o forta integral profesionista, dar trebuie sa fim capabili sa ne mobilizam resursele in cazul unei amenintari", a declarat ministrul.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.