Un oficial a confirmat ca peste 300 de oameni au murit pe insula Samar din centrul Filipinelor si alti 2.000 sunt disparuti, scrie Huffington Post.

La numarul victimelor din Samar se adauga alte 10.000 de persoane care ar fi murit in orasul Tacloban de pe insula Leyte. Leo Dacaynos, reprezentantul autoritatilor in Samar, a povestit ca insula a ost lovita de valuri cu o inaltime de peste 6 metri in timpul zilei de vineri.

Taifunul a lovit insulele din centrul Filipenor vineri si a lasat orasul Tacloban in Ruine. Dupa ce a vizitat regiunea sambata, Secretarul de Interne Mar Roxas a declarat ca este prea devreme pentru a se inregistra un numar oficial al victimelor furtunii, care acum se indreapta spre Vietnam,

"Operatiunile de salvare sunt in desfasurare. Ne asteptam la un numar foarte mare de victime si persoane ranite.Toate sistemele, toate semnele civilizatiei - electricitate, retea de comunicatii, apa curenta - sunt in momentul de fata inexistente. Nu avem cum sa comunicam cu masele de oameni", a declarat Roxas.

Preseintele Benigno Aquino III a spus ca "se asteapta la multe fatalitati", dar nu a oferit nicio estimare. Conform presedintelui, prioritatea guvernului sau este sa restabileasca ordinea in zonele afectate si sa furnizeze ajutor cat mai repede posibil.

Orasul Tacloban are o populatie de 200.000 de locuitori si se afla la 580 de kilometri distanta de Manila. Acesta arata ca o mlastina sambata, cu cladiri distruse si masini rasturnate pe strazi.

"Nu exista cuvinte pentru nivelul distrugerii. Este o tragedie umana", a declarat secretarul Roxas.

Secretarul Apararii Voltaire Gazmin i-a spus presedintelui ca oamenii sunt disperati ceea ce duce la complicarea situatiei la fata locului.

"Toate sistemele sunt doborate. Nu exista curent, apa, nimic. Oamenii sunt disperatii si au inceput sa vandalizeze cladirile pentru a fura", a declarat Gazmin.

Meteorologii au confirmat ca vanturi de pana la 235 de kilometri pe ora cu rafale de 275 km/h au lovit insula in momentul trecerii taifunului. Conform acestor masuratori, Haiyan s-ar califica in categoria de uragane de nivel 4 (conform scalei americane), cu potential de a deveni un 5 (cele mai puternice uragane in materie de potential distructiv). Furtuna a slabit in intensitate sambata (vanturi cu viteza de 163 km/h) in timp ce se indeparta de Filipine, in drum spre Vietnam.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.