Doi experti germani in boli infectioase au avertizat vineri, in revista medicala britanica The Lancet, ca reaparitia poliomielitei in Siria ar putea ameninta atat tarile vecine, cat si Europa.

"OMS a confirmat aparitia a cel putin zece cazuri de poliomielita in Siria, unde vaccinarea a scazut puternic in timpul razboiului civil", scriu intr-o scrisoare deschisa profesorii Martin Eichner de la Universitatea Tübingen si Stefan Brockmann de la Departamentul regional pentru Sanatate din Reutlingen.

Odata cu exodul unui mare numar de refugiati catre tari vecine si Europa, in prezent exista riscuri ca virusul sa fie reintrodus in regiuni in care poliomielita a fost eradicata de cateva zeci de ani, isi exprima ei ingrijorarea.

Cei doi experti avertizeaza in special asupra riscurilor sporite privind revenirea poliomielitei in regiuni din Europa in care vaccinarea este slaba, ca Bosnia-Hertegovina, Ucraina si Austria.

In opinia lor, "vaccinarea doar a refugiatilor sirieni, cum a recomandat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, este necesar sa fie considerata insuficienta. Sunte necesare masuri mai complete". Intr-un comentariu separat, publicat in The Lancet, specialistul britanic Benjamin Neuman de la Universitatea Reading apreciaza ca "epidemia siriana pune Europa in pericol", din cauza tipului de vaccin utilizat pe continent, mai sigur, dar care ofera o protectie mai putin buna.

"Un procent mic de copii din Marea Britanie risca sa contracteze poliomielita in cazul in care ar fi expusi viruslui. Pana la stingerea completa a virusului, este esential sa continuam sa ne vaccinam copiii", scrie acest virusolog.

Poliomielita este provocata de un virus care invadeaza sistemul nervos si care poate antrena o paralizie in decurs de cateva ore. Ea atinge in principal copii. Virusul se poate propaga rapid in cadrul unor populatii neimunizate. Acesta intra in organism prin gura si se multiplica la nivelul intestinelor, scrie MEDIAFAX.

O paralizie ireversibila (a picioarelor, in general) intervine la un caz din 200. Intre cinci si zece procente dintre bolnavii paralizati mor, atunci cand aparatul respirator inceteaza sa mai functioneze.

Vasta campanie de vaccinare impotriva poliomielitei in Siria si Orientul Mijlociu

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

O campanie masiva de vaccinare impotriva poliomielitei este in desfasurare in Siria si in alte sase tari din Orientul Mijlociu, vizand protejarea a 20 de milioane de copii, au anuntat vineri la Geneva OMS si UNICEF.

Aproximativ 650.000 de copii au fost deja vaccinati in Siria, dintre care 116.000 in regiunea teatrului de lupta din Deir al Zour (nord-est), precizeaza un comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.