Medici si alti profesionisti in domeniul sanatatii au fost complici in aplicarea unor rele tratamente in inchisori apartinand Pentagonului si CIA, unde erau comise abuzuri, in dispretul obligatiilor lor etice, acuza un raport independent publicat luni.

Concluziile raportului au fost catalogate ca "eronate" de catre CIA si "absurde" de catre Pentagon.

Studiul, pe o perioada de doi ani, intitulat "Etica abandonata: profesionalismul medical si abuzul asupra detinutilor in razboiul impotriva terorismului", reclama o ancheta a Comisiei pentru Informatii din cadrul Senatului american.

"Departamentul Apararii si CIA au cerut in mod abuziv profesionistilor (lor) in domeniul sanatatii sa colaboreze la operatiuni de stoarcere de informatii si de securitate astfel incat au produs suferinte grave detinutilor", se subliniaza in raport.

Intre aceste practici, studiul, efectuat de aproximativ 20 de experti juridici, medici si militari, releva "conceperea, participarea la si aplicarea torturii si unor tratamente crude, inumane si degradante" unor barbati aflati in detentie in inchisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau in inchisori secrete CIA, scrie MEDIAFAX.

"In numele Securitatii Nationale, militari au deturnat juramantul (lui Hipocrate), iar medici au fost transformati in agenti de informatii", a denuntat doctorul Gerald Thomson, profesor in medicina la Universitatea Columbia.

Un coautor, Leonard Rubenstein, profesor in Dreptul sanatatii publice la Universitatea Johns-Hopkins, a citat alimentarea fortata a detinutilor aflati in greva foamei la Guantanamo, interogatorii in forta si simulari ale inecului practicate asupra unor suspecti de terorism in inchisori secrete apartinand CIA.

Medici sau infirmieri "legitimeaza aceste practici prin prezenta lor, sugerand ca sunt acceptabile din punct de vedere medical", a declarat el, adaugand ca aceste abuzuri comise sub acoperire medicala "nu sunt in urma noastra in aceasta tara".

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Contactata de AFP, CIA a apreciat ca acest raport "contine inexactitati grave si concluzii eronate".

"Este important sa subliniem ca CIA nu mai are detinuti in detentie si ca presedintele Obama a pus capat programului de detentie si interogare printr-un decret in 2009", a declarat directorul pentru comunicatii al CIA Dean Boyd.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.