Presedinta puternicei Comisii pentru Informatii din cadrul Senatului american a declarat luni ca se opune cu inversunare spionarii liderilor aliati Statelor Unite si va lansa "o reexaminare majora" a operatiunilor americane de spionaj.

"Mi se pare clar ca anumite activitati de supraveghere au fost efectuate timp de peste 10 ani fara ca aceasts Comisie senatoriala pentru Informatii sa fie informata in mod satisfacator", a declarat democrata Dianne Feinstein. "Congresul are nevoie sa stie exact ce face comunitatea noastra de informatii", a adaugat ea. "Din aceasta cauza, Comisia va lansa o reexaminare a tuturor programelor de spionaj".

"In ceea ce priveste colectarea de informatii despre lideri ai aliatilor Statelor Unite - printre care Franta, Spania, Mexic si Germania - pot spune fara echivoc ca ma opun cu inversunare".

"Atat timp cat Statele Unite nu se afla angajate intr-un conflict cu o tara unde sa fie nevoie urgenta de acest tip de supraveghere, nu cred ca Statele Unite trebuie sa culeaga date despre apelurile telefonice sau e-mailurile presedintilor sau premierilor prieteni", a continuat influenta senatoare democrata, scrie MEDIAFAX.

"Conform elementelor de care dispun, presedintele Obama nu a fost informat despre faptul ca comunicatiie cancelarului Angela Merkel erau culese din 2002. Este o mare problema", a adaugat ea.

Scandalul provocat de o cascada de dezvaluiri despre interceptari ale Agentiei nationale de securitate (NSA) in Europa a continuat luni in Spania, unde, potrivit cotidianului spaniol El Mundo, peste 60 de milioane de apeluri telefonibe au fost spionate intr-o luna, insa si in Germania, unde dezvaluirile cu privire la presupusa spionare a comunicatiilor mobile ale cancelarului au creat un soc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.