Cel mai mare pericol pentru Statele Unite sunt problemele interne, a avertizat joi secretarul de Stat american John Kerry, care a pledat pentru faptul ca blocarea activitatii institutiilor federale, faimosul "shutdown", sa nu se mai repete vreodata.

In opinia lui Kerry, recenta paralizie a activitatii institutiilor federale, provocata de dezacordurile intre democrati si republicani in Congres, a afectat credibilitatea Statelor Unite pe scena internationala.

Exprimandu-se la o luna dupa efectuarea unor turnee diplomatice in Asia si Europa, secretarul de Stat a subliniat ca blocajul statului american a reprezentat un "avertisment serios" pentru Congres, scrie MEDIAFAX.

"Nu va lasati inselati: cel mai mare pericol care ameninta Statele Unite nu vine din partea unui rival, ci vine din prejudiciile pe care noi singuri ni le aducem prin problemele noastre si din riscurile ce pot aparea intr-o lume care ar vedea leadershipul american restrictionat sau limitat in consecinta", a subliniat Kerry in cursul unui discurs sustinut la Center for American Progress, in Washington.

"Lideri ai altor tari se intreaba, in timp ce negociem cu Iranul, in timp ce negociem procesul de pace in Orientul Mijlociu: putem sa contam pe americani?", a mai declarat Kerry.

El a insistat asupra faptului ca Statele Unite sa ramana un "partener indispensabil" pentru rezolvarea marilor probleme ale lumii.

"Nu exista nicio aroganta in a afirma aceasta", a spus el. "Stiu ca unora dintre americani nu le pasa cum ne vede lumea (...), dar, astazi, am pierdut luxul de a privi doar in interiorul frontierelor noastre", a adaugat el.

Pe parcursul celor doua saptamani de blocaj in Statele Unite, presedintele Barack Obama si-a anulat turneul in Asia, unde a fost inlocuit de John Kerry. In acest interval de timp, presedintele chinez Xi Jinping a efectuat un turneu impozant in Asia de Sud-Est, unde a evidentiat investitiile in crestere ale Beijingului in regiune.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.