Iranul este deschis pentru intalniri la cel mai inalt nivel cu Statele Unite, a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, citat joi de agentia oficiala Irna.

"O intalnire nu este un obiectiv in sine si nici exclusa. Aceasta ar putea fi un bun inceput (...) Presedintele Rohani nu are vreo problema" in a se intalni cu omologul sau american Barack Obama, a declarat Zarif.

"Presedintele Rohani tot timpul a spus ca, in cadrul intereselor nationale, este pregatit sa faca ceea ce trebuie", a adaugat el, in timp ce Statele Unite si Iranul nu mai intretin relatii diplomatice inca din anul 1980.

El a precizat ca "Guvernul american a exprimat, cu o zi inainte de (inceperea) Adunarii Generale a Natiunilor Unite, dorinta pentru (desfasurarea) unei astfel de intalniri", insa cele doua parti nu "au avut suficient timp pentru a o organiza".

"Intalnirea nu este la fel de importanta precum continutul sau, pentru ca noi nu ne aflam aici pentru spectacol, ci, mai degraba, pentru a apara interesele natiunii noastre", a adaugat Zarif, potrivit mediafax.

Presedintele Obama "a avut declaratii mai moderate decat in trecut", a notat el, afirmand ca,"in cazul in care aceasta este baza unei noi politici", atunci "ar fi mult mai importanta decat o intalnire".

"Vom vedea, in timpul reuniunii ministeriale cu Grupul 5+1, care va fi abordarea si pozitiile sefului diplomatiei americane. Vom vedea daca vrea sa gaseasca o solutie la problema nucleara iraniana in interesul lumii, pacii si securitatii internationale, dar si cu respectarea drepturilor natiunii iraniene", a adaugat Zarif.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.