Presedintele iranian Hassan Rohani si-a exprimat dorinta ca spinosul dosar nuclear sa fie solutionat in termen de trei luni prin negocieri diplomatice si s-a angajat totodata la transparenta, potrivit unui interviu publicat miercuri de ziarul The Washington Post.

Presedintele ales pe 14 iunie a declarat ca este pregatit sa semneze un acord in "trei pana la sase luni", subliniind ca Iranul vrea sa solutioneze aceasta problema "in lunile urmatoare, ci nu in anii (urmatori)".

"Optiunea Iranului este trei luni, dar este bine si in sase luni", a spus el.

Hassan Rohani, care a dat asigurari marti de la tribuna ONU, la New York, ca tara sa este pregatita sa coopereze bilateral si multilateral, a adaugat ca vrea sa rezolve aceasta problema "cat mai rapid posibil", "in interesul tuturor". Statele Unite si aliatii lor suspecteaza programul nuclear iranian de scopuri militare, ceea ce Teheranul, afectat de sanctiuni economice internationale, dezminte, scrie MEDIAFAX.

Intrebat de jurnalistul de la The Washington Post daca liderul suprem Ali Khamenei i-a dat mana libera in aceasta problema, Rohani a raspuns ca "solutionarea dosarului nuclear este una dintre responsabilitatile Guvernului" sau.

"Guvernul meu are puteri depline sa poarte negocieri asupra (dosarului) nuclear", a insistat presedintele iranian.

Asa cum a declarat marti in fata membrilor Adunarii Generale a ONU, liderul iranian a dat asigurari ca este pregatit pentru "transparenta" in privinta programului nuclear al tarii sale, cu scopul de a dovedi ca nu cauta sa se doteze cu arma atomica.

"Daca Occidentul recunoaste Iranului drepturile sale, nu exista niciun obstacol in calea transparentei totale, necesare solutionarii acestui dosar", a subliniat Rohani, precizand ca un asemenea acord ar permite o eventuala normalizare a relatiilor cu Statelor Unite. Cele doua tari au intrerupt orice legatura in 1980.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.