Franta s-a angajat sa participe la crearea unei strategii europene privind integrarea romilor nu doar in tarile de origine, ci si in cele de rezidenta, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Olivier Bailly, in replica la declaratiile unui oficial francez.

Comisia Europeana reaminteste ca Franta dar si la alte state membre ale UE "au fost de acord cu crearea unei strategii europene privind integrarea romilor, integrare in tarile in care rezideaza, nu doar in tarile de origine", a precizat, in cadrul unui briefing, Olivier Bailly, dupa ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat ca romii au "vocatia" de a se intoarce in Romania si Bulgaria.

"Libera circulatie a cetatenilor europeni si libertatea de a avea rezidenta intr-un alt stat UE sunt drepturi fundamentale ale cetatenilor europeni, fie ca sunt romani, bulgari sau francezi", a spus Bailly, adaugand ca CE nu are posibilitatea de a judeca "dorinta si capacitatea de integrare a romilor".

"E un drept pe care fiecare cetatean il are si care trebuie respectat", a punctat Bailly.

Raspunzand unei intrebari, oficialul european a precizat ca Legislativul de la Bruxelles poate interveni, in cazul in care aceste drepturi nu sunt respectate, dar "competentele Comisiei sunt limitate" in domeniul social.

Intrebat de legatura care se face intre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si ridicarea restrictiilor pe piata muncii, Olivier Bailly a precizat ca exista "o confuzie voluntara sau involuntara privind principiile europene de baza".

"In interiorul libertatii de miscare, statele membre au dezvoltat in anii '80 Schengen, un spatiu cu reguli proprii privind controlul frontierelor externe, dar cu suprimarea controlului in interiorul acestui spatiu. Repet, Romania si Bulgaria nu fac parte din spatiul Schengen in lipsa unei decizii unanime a statelor membre si este responsabilitatea lor de a-si da acordul pentru aderarea acestor tari", a subliniat Bailly, reamintind faptul ca CE considera ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

"Comisia Europeana si-a facut cunoscuta pozitia foarte clar in aceasta privinta. Din punct de vedere tehnic, cele doua tari sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen, indeplinesc conditiile cerute, dar statele membre trebuie sa decida aderarea", a spus purtatorul de cuvant.

Manuel Valls a repetat miercuri pentru RMC si BFMTV declaratia de marti potrivit careia "romii au vocatia sa ramana in tara lor si sa se integreze", apreciind ca nu e "nimic de corectat" la aceste afirmatii care au produs o polemica in contextul apropierii alegerilor municipale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.