Taifunul Usagi, cea mai puternica furtuna tropicala din acest an in lume, a provocat moartea a cel putin 25 de persoane in provincia Guangdong, in sudul Chinei, si a paralizat aeroportul din Hong Kong, unde zeci de mii de pasageri erau blocati luni.

Insotit de ploi torentiale si rafale de vant ce atingeau 165 de kilometri pe ora, Usagi ("iepure" in japoneza) a lovit coasta chineza duminica, spre ora locala 19.40 (14.40, ora Romaniei) la nivelul orasului Shanwei, provocand moartea a cel putin 25 de persoane, a anuntat postul national de televiziune chinez CCTV pe site-ul sau de Internet.

Un prim bilant provizoriu anunta trei morti in China continentala. Potrivit agentiei de presa China Noua, doua persoane au murit in provincia Guangdong, in urma caderii unui copac.

Un alt locuitor din aceeasi provincie a fost ucis de un geam care s-a spart, iar o femeie, a carei barca de pescuit s-a rasturnat, a fost data disparuta. Dupa ce a lovit sambata Taiwanul si Filipine, furtuna si-a continuat traiectoria, dar aproape a evitat Hong Kongul, trecand mai la nord decat s-a prevazut, scrie MEDIAFAX.

Toate trenurile de mare viteza cu plecare din Canton, capitala provinciei Guangdong, au fost anulate, dar si sute de zboruri de pe aeroporturile din Canton, Shenzhen si Hong Kong. Peste 47.000 de barci de pescuit au ramas in porturi, in timp ce scolile au fost inchise in 14 sate.

Potrivit Centrului National chinez de Meteorologie, citat de CCTV, Usagi urmeaza sa slabeasca in intensitate pe teritoriul Chinei, furtuna indreptandu-se spre nord-vest.

La Hong Kong, Aeroportul International Chek Lap Kok a fost paralizat o parte a zilei de duminica si in cursul noptii de duminica spre luni.

Birourile companiilor aeriene au fost asediate de catre pasageri, care sperau sa-si modifice rezervarile, dupa ce grupul Cathay Pacific a anuntat anularea tuturor zborurilor incepand de duminica, ora locala 18.00 (13.00, ora Romaniei).

Numeroase companii aeriene au urmat exemplul Cathay, astfel incat putine avioane au aterizat sau decolat dupa ora locala 18.00 (13.00, ora Romaniei). Zborurile provenind din numeroase orase, mai ales din Londra, Sydney si Chicago, au fost anulate si zeci de mii de persoane au ramas blocate in fosta colonie britanica.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.