Israelul, si nu Iranul, constituie adevarata amenintare pentru regiune, din cauza arsenalului sau chimic si nuclear, a afirmat duminica presedintele iranian Hassan Rohani, aparand programul nuclear civil al Teheranului.

"Iranul nu constituie o amenintare pentru vecinii sai si tarile din regiune (...) Regimul care constituie o amenintare este cel (al Israelului, n.red.) care calca in picioare toate normele internationale si isi mareste stocurile de arme nucleare si chimice pentru a-i ameninta pe ceilalti", a declarat Rohani in cadrul discursului sustinut cu ocazia unei parade militare.

El a reactionat astfel la declaratiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut joi lumii sa nu "se lase amagita" de declaratiile linistitoare ale presedintelui iranian in problema nucleara.

"Nu trebuie sa ne lasam amagiti de cuvintele inselatoare ale presedintelui iranian" privind negocierile serioase cu marile puteri in scopul rezolvarii crizei nucleare, a apreciat Netanyahu intr-un comunicat.

"Acelasi Rohani a inselat in trecut comunitatea internationala cu ocazia discutiilor in dosarul nuclear", a acuzat Netanyahu, referindu-se la negocierile care au determinat Iranul sa accepte in 2003 un moratoriu privind programul sau de imbogatire a uraniului. Rohani era in perioada respectiva seful negociatorilor iranieni.

Israelul, considerat ca fiind singura putere nucleara din regiune, si tarile occidentale acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Duminica, presedintele Rohani a cerut Occidentului "sa accepte drepturile nucleare ale Iranului", in special in privinta "imbogatirii uraniului pe teritoriul sau, in cadrul normelor internationale".

Predecesorul lui Rohani, Mahmoud Ahmadinejad, a multiplicat in cei opt ani de presedintie atacurile impotriva Israelului, punand la indoiala realitatea Holocaustului sau afirmand ca aceasta tara este menita "disparitiei", scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.