Rusia si-ar putea schimba pozitia in privinta Siriei daca va constata ca presedintele Bashar al-Assad "triseaza", a declarat sambata seful administratiei prezidentiale ruse, dupa ce Damascul a predat inventarul asteptat al armelor sale chimice, relateaza AFP.

"Ceea ce spun pentru moment este teoritic si ipotetic, dar daca vom avea intr-o zi certitudinea ca Assad triseaza, am putea sa ne schimbam pozitia", a declarat Serghei Ivanov, citat de agentiile de presa ruse, in cursul unei conferinte la Stockholm, organizata de Institutul international pentru studii strategice.

Potrivit MEDIAFAX, el a reafirmat opozitia Rusiei fata de o interventie militara in Siria, devastata de un conflict soldat cu peste 110.000 de morti in 30 de luni.

Oficialul a apreciat ca amplasarea armelor chimice va fi cunoscuta intr-o saptamana, subliniind ca armata siriana nu controleaza intreaga tara.

"Trebuie sa intelegem ca (Assad) nu controleaza tot teritoriul (sirian). Nu stim inca unde se afla geografic toate rezervele de arme chimice. Cred ca acest lucru va fi clar intr-o saptamana", a declarat el.

Organizatia pentru interzicerea armelor chimice a anuntat sambata, data limita fixata prin acordul ruso-american din 14 septembrie, ca Siria i-a predat asteptatul inventar al arsenalului sau chimic.

Rusia, aliat fidel al regimului de la Damasc, s-a opus mereu folosirii fortei impotriva regimului sirian. Ea acuza rebelii ca s-ar afla in spatele atacului chimic din 21 august, din apropiere de capitala siriana.

Joi, presedintele rus Vladimir Putin a considerat ca atitudinea Siriei de la anuntarea acordului ruso-american "inspira incredere", admitand insa ca nu poate da asigurari in proportie de 100 la suta ca regimul va duce la bun sfarsit planul de distrugere a arsenalului sau chimic.

Acest acord, pregatit in timp ce Washingtonul ameninta cu recurgerea la o actiune militara ca raspuns la atacul chimic din 21 august din apropiere de Damasc si semnat la Geneva la 14 septembrie, stipuleaza ca Siria trebuie sa predea tot arsenalul sau chimic, care va trebui distrus pana la jumatatea lui 2014.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.