Fratele mai mic al presedintelui sirian Bashar al-Assad, Maher, este descris de analisti ca fiind o persoana obscura, despre care se stiu putine lucruri si care apare rareori in public, dar reputat pentru violenta sa.

"Maher este responsabil de mentinerea regimului la putere", a declarat Joshua Landis de la Universitatea din Oklahoma.

Este un rol care pare sa ii placa. Un analist care s-a intalnit cu Maher l-a descris ca purtand un costum negru, ochelari de soare si parul dat pe spate: "Un mafiot in devenire".

Oficial, Maher raspunde de doua unitati militare de elita din Siria: Divizia 4 blindata si Garda Republicana. El este insa si liderul militiei Shabiha, o grupare formata in cea mai mare parte din musulmani alawiti. Shabiha este nu numai o componenta cheie in lupta regimului impotriva revoltei, ci este responsabila si de masacrul civililor sirieni.

"Maher a fost in prima linie a celor mai violente lupte", a declarat Landis.

Maher este o persoana ascunsa si violenta. El este rareori vazut in public si evita sa vorbeasca la telefon. Exista foarte putine fotografii cu el si multe dintre acestea sunt realizate in 2000, la funeraliile tatalui sau, Hafez al-Assad. O parte din misterul care il inconjoara ar putea face parte din eforturile de a-l tine in viata, potrivit lui Landis. El este singurul frate supravietuitor al lui Bashar.

Nici despre starea sa de sanatate nu se stiu prea multe. Multi cred ca a fost ranit, ca probabil si-a pierdut un picior in timpul unui atac la o intalnire a serviciilor de securitate siriene in 2012. Altii cred ca in urma atacului ar fi ramas cu un brat paralizat. Maher nu a fost vazut in public de atunci.

Odata cu secretele, vin si legendele. Una dintre cele mai raspandite povesti despre Maher o implica pe sora sa, Bushra, care voia sa se marite cu un barbat care avea copii dintr-o casatorie anterioara. In timp ce toata familia era scandalizata de aceasta casatorie, Maher l-ar fi ucis pe viitorul sau cumnat, impuscandu-l in timpul unei dispute.

Povestea, foarte raspandita dar niciodata confirmata, este semnificativa pentru caracterul sau, afirma Ted Kattouf, fost ambasador american in Siria. "Ce ne spune povestea este ca el este impulsiv, impetuos si brutal", afirma el, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

In timp ce Bashar incearca sa isi cultive o imagine pozitiva in ochii publicului, "toata lumea il vede (pe Maher) ca una dintre marile puteri din spatele tronului, care poate face treaba murdara", afirma Landis. Dar Maher are interese mai degraba lumesti, in afara de mentinerea fratelui sau la putere, potrivit lui Kattouf. In intalnirile cu oficialii arabi, Maher a fost descris ca fiind tacut si neinteresat de politica si afaceri curente.

"Indiferent despre ce se discuta, el nu prezenta niciun interes, doar atunci cand au inceput sa vorbeasca despre scandalurile privind actrite si canterete arabe si cine cu cine se culca, atunci s-a implicat si el", a adaugat Kattouf.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.