Paza de Coasta japoneza se afla in stare de alerta, miercuri, cu ocazia primei aniversari a nationalizarii unor insule revendicate de China, ale carei nave patruleaza in zona.

"Suntem in stare de alerta deoarece aceasta zi marcheaza prima aniversare de la nationalizarea insulelor Senkaku", a explicat pentru AFP Yuma Miyako, un oficial din cadrul Pazei de Coasta nipone.

Situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan si la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei), aceste insule nelocuite din Marea Chinei de Est sunt administrate de Tokyo, dar revedicate cu putere de Beijing, sub numele de Diaoyu.

Patru nave ale Pazei de Coasta chineze se aflau miercuri dimineata in apele adiacente arhipelagului, adica in afara zonei de 12 mile maritime (22 de kilometri) care delimiteaza apele teritoriale.

"Vom impiedica navele chineze sa intre in apele noastre teritoriale. Ambarcatiunile noastre navigheaza foarte aproape de ale lor", a precizat Miyako. Cele patru nave chineze fac parte dintr-o flotila de opt nave care a intrat marti in apele teritoriale ale Senkaku, dupa care au iesit pana la sfarsitul zilei, scrie MEDIAFAX.

In virtutea Conventiei Natiunilor Unite privind Dreptul Marii, o tara are dreptul sa expulzeze nave militare straine aflate in apele sale teritoriale. Dar textul nu este explicit referitor la alte tipuri de nave guvernamentale, precum cele ale Pazei de Coasta, a subliniat Miyako.

"De asemenea, vom aplica linia generala a Guvernului japonez, care este aceea de a cere (navelor chineze) sa paraseasca apele noastre teritoriale", a adaugat el.

Tensiunea dintre Japonia si China a escaladat brusc in urma cu un an, atunci cand statul nipon a cumparat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku de la un proprietar privat nipon.

De atunci, Beijingul trimite in mod frecvent nave gurvernamentale in regiune, iar agentia oficiala Xinhua (China Noua) a anuntat marti ca, incepand de la 11 septembrie 2012, statul chinez a efectuat 59 de "patrule" in zona.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.