Democratul Bill de Blasio a castigat marti alegerile primare organizate de partidul sau la New York in vederea alegeriilor pentru postul de primar, in noiembrie, devenind favorit la inlocuirea in functie a lui Michael Bloomberg.

Cel care s-a prezentat drept un anti-Bloomberg, a obtinut 40,2% din voturile exprimate de catre democrati, potrivit rezultatelor dupa numararea voturilor exprimate in 97% din sectiilede votare. Acest prag de 40%,in cazul in care va fi confirmat, ii va garanta investitura democrata. Sub acest prag, va fi organizat turul doi.

De Blasio, mediatorul orasului si cel mai de stanga dintre candidati, ar urma sa il infrunte pe 5 noiembrie pe republicanul Joe Lhota, care a obtinut marti 52,4% din voturi in alegerileprimare republicane.

Insa New York-uleste un oras majoritar democrat, care a votat in proportie de 81% cu Barack Obama in 2009, iar de Blasio, cu exceptia unei surprize, pare bine plasat sa devina viitorul primar, dupa ce a fost condus timp de 12 ani de catre primarul miliardar si plutocrat Michael Bloomberg, scrie MEDIAFAX.

De Blasio, in varsta de 52 de ani, a obtinut 40,2% din voturi, si este urmat de fostul controlor financiar al orasului Bill Thompson, cu 26%, care a refuzat marti seara sa isi recunoasca infrangerea - si de presedinta Consiliului Muncipal Christine Quinn, cu 15,5%, care a pierdut teren dupa ce a condus cursa timp de maimulte luni.

Anthony Weiner, un fost reprezentant, a carui campanie a fost afectata in iulie dupa noi dezvaluiri despre trimiterea unor mesaje cu continut sexual unor persoane necunoscute pe retele de socializare, a obtinut 4,9%, iar John Liu 7% din voturile exprimate.

In iulie, de Blasio, mediatorul orasului, se afla abia pe locul patru in sondaje, iar cresterea sa spectaculoasa in ultimele saptamani i-a surprins pe numerosi analisti.

Newyorkezii par sa confirme astfel ca doresc schimbarea, dupa 12 ani de conducere Bloomberg.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.