Obama a salutat luni seara propunerea rusa privind o plasare a arsenalului chimic sirian sub control international, indepartand perspectiva unor atacuri impotriva regimului de la Damasc, acuzat de comiterea unui atac chimic soldat cu sute de morti.

"Acest lucru ar putea constitui un avans important", a declarat presedintele american pentru NBC, dupa o zi plina de lovituri de teatru, care ridicau intrebari asupra directiei principale a administratiei americane in acest dosar.

Confruntat cu o opinie publica ostila unei interventii in Siria - sase americani din zece i se opun potrivit unui sondaj publicat luni -, Barack Obama joaca atat credibilitatea Statelor Unite, cat si presedintia sa in acest dosar spinos. Dupa o rafala de interviuri cu posturi americane de televiziune importante, el urmeaza sa se adreseze marti seara natiunii, in mod solemn, de la Casa Alba, scrie MEDIAFAX.

Recunoscand ca se afla intr-o situatie dificila in fata Congresului, carui ii cere unda verde pentru efectuarea unei operatiuni militare, Obama a apreciat ca ultimele evolutii au fost rezultatul direct al amenintarilor cu atacuri americane.

Considerat unul dintre cele mai importante din lume, arsenalul chimic sirian este estimat la "peste 1.000 de tone" de catre serviciile franceze de informatii. Neutralizarea acestuia, in cazul in care se va ajunge la acest lucru, ar putea sa se dovedeasca extrem de delicata pe teren, in mijlocul unui razboi civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morti.

Intrebat de ABC despre posibilitatea unei "pauze" in calea spre atacuri, in cazul in care armele chimice ar fi securizate, Obama a raspuns "desigur, daca acest lucru are loc".

Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a salutat, de la Casa Alba, o dezvoltare pozitiva, dar a indemnat, la fel ca Obama, sa nu se slabeasca presiunea asupra regimului de la Damasc, avertizand impotriva "unei noi scuze in vederea unei amanari sau obstructii".

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.