Seful diplomatiei iraniene a afirmat ca Teheranul condamna "masacrul evreilor de catre nazisti" in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, o pozitie total opusa celei a fostului presedinte Mahmoud Ahmadinejad, care a pus la indoiala veridicitatea Holocaustului, relateaza AFP.

"Condamnam masacrul evreilor de catre nazisti si condamnam masacrul palestinienilor de catre sionisti", afirma ministrul Mohammad Javad Zarif pe pagina sa de Facebook, unde a publicat un interviu acordat site-ului de stiri Tasnim.

Intrebat daca i-a felicitat pe evrei si daca a avut un schimb de replici despre Holocaust pe contul sau de Twitter, el a raspuns: "Am raspuns intrebarii unei persoane care s-a dovedit a fi fiica fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor", Nanlcy Pelosi.

Potrivit MEDIAFAX, pe contul sau de Twitter, care tocmai a fost activat, ministrul a scris "Happy Rosh Hashanah". Christine Pelosi i-a raspuns: "Multumesc. Noul an va fi si mai bland daca veti pune capat negarii Holocaustului de catre Iran". Dar Zarif a raspuns: "Iranul nu a negat niciodata Holocaustul. Omul care era perceput ca negand acest lucru a plecat acum. Un an bun".

Fostul presedinte Ahmadinejad a pus la indoiala veridicitatea si amploarea Holocaustului in ultimii ani si a anuntat in numeroase randuri disparitia viitoare a Israelului, atragandu-si criticile comunitatii internationale.

Aceste declaratii, dar si cele despre programul nuclear controversat al Iranului, au contribuit la izolarea Teheranului, care este supus unor sanctiuni economice deosebit de dure din partea tarilor occidentale. De fapt, veniturile petroliere ale tarii au scazut la jumatate din cauza sanctiunilor, provocand o prabusire a valorii monedei iraniene si o inflatie de peste 40 la suta.

Zarif a fost desemnat oficial de presedintele Hassan Rohani sa se ocupe de negocierile nucleare cu marile puteri. Ales in iunie, presedintele Rohani pare hotarat sa se rupa de politica predecesorului sau pentru a reconcilia Iranul cu comunitatea internationala si pentru a obtine ridicarea sanctiunilor economice.

Citeste si:
Israelul i-a deranjat pe ruși. Războiul afirmațiilor continuă;...
Israelul i-a deranjat pe...

"Le uram un an bun compatriotilor nostri crestini in fiecare an. Avem si o minoritate evreiasca reprezentata in Parlamentul de un deputat", a afirmat Zarif.

"Nu avem nimic impotriva evreilor si iudaismului dar nu vom permite sionistilor sa prezinte Iranul drept antisemit si pregatit de razboi in propaganda lor, pentru a putea continua sa reprime poporul palestinian (....) si sa faca uitata crima lor", a adaugat el.

Iranul nu recunoaste existenta Israelului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.