Peste 1.000 de manifestanti care cer demisia Guvernului au demonstrat in fata Parlamentului bulgar, miercuri, in ziua reinceperii sesiunii parlamentare, promitand reanimarea protestelor "fata de oligarhie", care au scazut in intensitate in august, relateaza AFP.

De cealalta parte a cladirii, sute de simpatizanti ai Guvernului de tehnocrati al lui Plamen Oresarski si-au afisat sustinerea fata de liderii tarii.

Autobuze venite din provincie, unele curse fiind organizate de principalul partid de opozitie, GERB, altele de socialisti, au adus peste 1.000 de manifestanti, potrivit primariei.

Potrivit MEDIAFAX, sesiunea Parlamentului a inceput in pofida unei false alerte cu bomba, deputatii refuzand sa fie evacuati. Liderul GERB, fostul premier Boiko Borisov, a cerut Guvernului sa "demisioneze imediat", o ipoteza exclusa de liderul socialistilor, Serghei Stanisev.

In jurul Parlamentului, manifestantii au provocat ciocniri cu politia, incercand sa inlature barierele de securitate care protejeaza cladirea. Sase persoane au fost retinute, potrivit Ministerului de Interne.

Miscarea de protest de la Sofia, care a reunit zilnic, in iunie si iulie, aproximativ 10.000 de manifestanti, proveniti in general din clasa de mijloc, s-a redus in august la cateva sute de participanti. Militantii apreciaza ca Guvernul este "condus de oligarhie" si cer reinnoirea clasei politice.

Ambasadorul britanic in Bulgaria, Jonathan Allen, a cerut, marti, Guvernului sa asculte manifestantii.

Ambasadorii Frantei si Germaniei, Philippe Autié si Matthias Hoepfner, au amintit, la 8 iulie, intr-o declaratie comuna ca "modelul oligarhic nu isi are locul in Bulgaria".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.