Presedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat sambata ca a luat decizia de principiu sa efectueze atacuri impotriva regimului sirian, dar ca cere Congresului sa aprobe o asemenea operatiune, amanand perspectiva unei interventii americane pe termen scurt, relateaza AFP.

"Am decis ca Statele Unite ar trebui sa actioneze militar impotriva unor tine ale regimului sirian" cu scopul de a-l pedepsi pentru ca a folosit arme chimice impotriva unor civili, a declarat presedintele intr-o interventie solemna de la Casa Alba, transmite MEDIAFAX.

"Suntem pregatiti sa efectuam atacuri atunci cand vom alege noi (...), sunt pregatit sa dau acest ordin", a continuat Barack Obama, evocand o interventie fara trupe terestre, "limitata ca timp si amploare"

Dar "voi cere autorizarea din partea reprezentantilor americanilor in Congres pentru utilizarea fortei", a adaugat Obama, indemnandu-i pe congresmeni sa sustina aceasta cerere in numele "securitatii nationale" a Statelor Unite.

"Cred de mult timp ca puterea noastra consta nu doar in puterea noastra militara, ci si in exemplul pe care il reprezentam, al unui Guvern al poporului, prin popor si pentru popor", a subliniat el.

Congresul este in vacanta pana pe 9 septembrie, ceea ce amana perspectiva unei actiuni militare americane iminente impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Obama a precizat ca a discutat cu liderii grupurilor parlamentare din cele doua Camere ale Congresului si ca acestia au fost "de acord sa puna o dezbatere si un vot pe ordinea de zi, imediat ce Congresul isi va reincepe activitatea". Liderii republicani din Camera Reprezentantilor au anuntat, imediat dupa aceasta, ca dezbaterea pe tema crizei din Siria va incepe incepe in saptamana lui 9 septembrie.

Republicanii, care controleaza Camera Reprezentantilor, au pareri impartite, existand un grup care sustine o interventie, ca senatorul John McCain, si cei care reclama mai intai presedintelui sa elaboreze o strategie pe termen lung, cu scopul de a evita o incurcatura. In ceea ce ii priveste pe democrati, care detin majoritatea in Senat, multi sustin administratia, dar proiectul atacurilor nu intruneste unanimitatea.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

"In urmatoarele zile, administratia mea va fi pregatita sa furnizeze tuturor congresmenilor informatiile de care au nevoie pentru a intelege ceea ce s-a intamplat in Siria si de ce are acest lucru consecinte atat de importante pentru securitatea nationala americana", a adaugat presedintele american.

"Chiar daca as puterea sa lansez aceasta actiune militara fara autorizarea specifica a Congresului, stiu ca tara noastra va fi mai puternica daca urmam aceasta cale si ca actiunile noastre vor fi mai eficiente", a apreciat Obama.

Revenind la atacul chimic de pe 21 august atribuit de catre Washington regimului sirian, el a evocat "cel mai rau atac chimic comis in secolul XXI", "o atingere la adresa demnitatii umane (si care) reprezinta totodata un adevarat pericol pentru securitatea noastra nationala".

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

"Iata intrebarea pe care o adresez tuturor membrilor Congresului si tuturor membrilor comunitatii internationale", a continuat presedintele, denuntand "paralizia" Consiliului de Securitate al ONU: "Ce mesaj trimitem noi, daca un dictator poate gaza si ucide sute de copii in vazul si cu stiinta tuturor, fara sa plateasca pentru ceea ce a facut?".

"Suntem satui de razboi, stiu (...). Dar noi suntem Statele Unite ale Americii. Nu putem si nu trebuie sa ne facem ca ignoram ceea ce s-a intamplat la Damasc", a mai declarat Barack Obama.

"Sunt pregatit sa actionez fata de aceste acte scandaloase. Si cer, astazi (sambata) Congresului sa transmita lumii un mesaj pentru a-i arata ca noi suntem pregatiti sa mergem inainte uniti ca o singura natiune", a conchis seful statului american.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.