Peste 160 de persoane au fost spitalizate in Kargazstan dupa ce un baiat a murit saptamana trecuta de ciuma bubonica, o boala extrem de contagioasa, a anuntat miercuri Ministerul Sanatatii din fosta republica sovietica din Asia Centrala.

"In total, 160 de persoane au intrat in contact" cu baiatul contaminat, Timerbek Isakunov, care a decedat joia trecuta in raionul Ak-Suu (est), situat in apropierea Lacului Issyk-Kul, o destinatie foarte frecventata de turisti, a anuntat ministerul intr-un comunicat.

"Toate aceste persoane se afla sub supraveghere medicala" si iau antibiotice, se arata in comunicat, care precizeaza ca starea de sanatate a tuturor pacientilor este "satisfacatoare".

In plus, alte patru persoane au fost spitalizate cu febra, una din simptomele ciumei, dar acestea nu au avut contact cu baiatul decedat, potrivit Ministerului Sanatatii. Marti, o femeie si doi copii s-au prezentat la spital cu febra si ganglioni umflati la gat si la subrat, un alt simptom al ciumei bubonice, conform unei surse din cadrul Guvernului kargaz, scrie MEIDAFAX.

Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii de la Biskek a dat asigurari, miercuri, ca rezultatele preliminare ale analizelor celor trei pacienti au fost "negative".

Tanarul Isakunov, in varsta de 15 ani, cioban intr-un mic sat de munte situat in apropiere de granita cu China si Kazahstan, a murit joia trecuta intr-un spital local.

Potrivit Ministerului Sanatatii, baiatul a decedat de ciuma bubonica, dupa ce ar fi fost ciupit de un purice. Puricii devin adesea purtatori de ciuma bubonica dupa ce ciupesc un sobolan sau un alt rozator infectat si pot transmite boala oamenilor.

Ultimul caz de ciuma bubonica din Kargazstan a fost inregistrat in urma cu 30 de ani. In secolul al XIV-lea, o epidemie de ciuma bubonica, numita Ciuma Neagra, s-a soldat cu zeci de milioane de victime in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.