Suspiciunile privind utilizarea armelor chimice de catre regimul din Siria trebuie sa faca obiectul unei anchete "imediate si aprofundate", anunta purtatorul de cuvant al lui Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Am vazut cu o mare preocupare informatii despre posibila utilizare a armelor chimice de catre regimul sirian. Aceste acuzatii trebuie sa faca obiectul unei anchete imediate si aprofundate", precizeaza oficialul UE intr-un comunicat.

"UE reafirma ca orice utilizare a armelor chimice, indiferent de ce parte din Siria, este total inacceptabila", precizeaza el. Armata siriana a dezmintit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orasului Damasc.

Opozitia siriana sustine ca fortele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice in apropiere de Damasc, atacul soldandu-se, potrivit insurgentilor, cu 1.300 de morti.

ONU vrea sa se faca lumina in privinta acuzatiilor opozitiei siriene

Membrii Consiliului de Securitate vor "sa faca lumina" in privinta acuzatiilor referitoare la folosirea armelor chimice in apropiere de Damasc si "saluta hotararea" ONU de a ancheta, a declarat miercuri presedintia sa.

"Trebuie sa se faca lumina asupra a ceea ce s-a intamplat si situatia sa fie supravegheata indeaproape", a subliniat ambasadoarea argentiniana Maria Cristina Perceval la incheierea consultarilor in cadrul Consiliului. "Membrii Consiliului saluta hotararea secretarului general (Ban Ki-moon) de a desfasura o ancheta aprofundata, impartiala si prompta", scrie MEDIAFAX.

Perceval, a carei tara detine presedintia Consiliului de Securitate in august, a vorbit presei despre consultari, dar Consiliul nu a adoptat o declaratie oficiala pe aceasta dosar.

Potrivit diplomatilor, Rusia si China, care continua sa protejeze regimul lui Bashar al-Assad de la inceputul crizei siriene, s-au opus adoptarii unei declaratii. Ca si in privinta crizei egiptene, saptamana trecuta, Consiliului a trebuit sa se multumeasca, potrivit jargonului ONU, cu "elemente pentru presa". "Aceste elemente reprezinta puncte de consens intre cei 15 membri", a explicat un diplomat.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.