Guvernul israelian a aprobat duminica seara eliberarea a 26 de palestinieni detinuti de mult timp, potrivit unui comunicat oficial, inainte de reluarea negocierilor de pace directe miercuri.

"In urma deciziei Guvernului de a relua negocierile de pace cu palestinienii si de a numi o Comisie ministeriala in vederea eliberarii de detinuti in timpul negocierilor (...), Comisia a aprobat eliberarea a 26 de detinuti", a anuntat Biroul premierului Benjamin Netanyahu intr-un comunicat.

Imediat dupa acest anunt, numele detinutilor vizati au fost publicate pe site-uri ale unor inchisori israeliene. S-a prevazut ca familiile celor defuncti sa fie informate inainte de publicare.

Potrivit presei, majoritatea celor 104 palestinieni si israelieni arabi plasati in detentie inainte de incheierea Acordurilor de Pace de la Oslo in 1963 - care urmeaza sa fie eliberati toti, in patru etape, in functie de progresele inregistrate in negocierile de pace - au fost implicati in atacuri soldate cu moartea unor israelieni.

Familiile victimelor urmeaza sa faca apel la Inalta Curte de Justitie impotriva acestor eliberari iminente.

"Paisprezece detinuti care se afla pe lista aprobata (duminica de catre Comisia guvernamentala) vor fi transferati la Gaza, iar 12 in Iudeea si Samaria", cum este desemnata, potrivit Bibliei, Cisiordania, se arata in comunicat.

"Opt dintre persoanele de pe lista urmau sa fie eliberate in urmatorii trei ani, iar doua dintre ele in urmatoarele sase luni", adauga Comisia guvernamentala, potrivit careia "eliberarea detinutilor va avea loc in mai putin de 48 de ore dupa publicarea listei".

Cei trei ministri care fac parte din acest organism, si anume Moshe Yaalon (Aparare), Tzipi Livni (Justitie) si Yaakov Peri (Stiinta si Tehnologie) - un fost director Shin Bet, serviciile de securitate interna - au subliniat ca "daca vreun (detinut) eliberat isi reia activitatile ostile fata de Israel, isi va ispasi restul pedepsei", se arata in comunicat.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Cei mai multi dintre cei 26 de detinuti au fost arestati pentru crima. Victimele a trei dintre ei poarta nume palstiniene, ceea ce sugereaza ca au fost ucise deoarece erau suspectate de colaborare cu Israelul. Cu exceptia unuia singur, arestat in 2001, toti acesti detinuti au fost arestati inainte de 1994.

"Salutam orice eliberare a unor detinuti palestinieni din inchisori israeliene", a declarat pentru AFP Ziad Abu Ain, adjunctul ministrului palestinian pentru detinuti, exprimandu-si speranta ca Israelul ii va elibera si pe ceilalti, citat de MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.