Presedintele Vladimir Putin vrea sa stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri incarcerati in Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor sa fie inchis in sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decat in cazul infractorilor obisnuiti.

Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times.

Potrivit MEDIAFAX, in contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.

"Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.

Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.

Citeste si:
Terheş: Trebuie să fii trădător să vrei să-ţi distrugi sectorul...
Cristian Terheş: „Trebuie să...

Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat "prea agresiv" in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.

Economia Rusiei are, intr-adevar, nevoie de ajutor, scrie cotidianul american, dupa ce in primul trimestru cresterea a incetinit la 1,6% din cauza evolutiei pretului petrolului. In acest climat economic, putini rusi sunt dispusi sa deschida o noua afacere, care sa creeze locuri de munca si venituri pentru guvern.

Putin a transmis unor directori de companii prezenti la un forum economic, inclusiv Michael Corbat de la Citigroup si Jeffrey Immelt de la General Electric, ca eliberarea oamenilor de afaceri ar ajuta economia.

In prima luna a programului de amnistie, in derulare deja de jumatate de an, au fost eliberati 13 detinuti.

Citeste si:
Coronavirus: Israelul începe să deschidă porţiuni ale economiei
Coronavirus: Israelul începe...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.