Un numar tot mai mare de francezi din apropierea granitei cu Germania se angajeaza in tara vecina unde rata somajului este de doua ori mai redusa, evidentiind astfel diferentele majore dintre cele 17 state ale zonei euro in privinta piata muncii.

Somajul in regiunea franceza Alsacia este de circa 10%, in timp ce de partea cealalta a Rinului, in landul german Baden-Wuerttemberg, se situeaza la aproximativ 4%.

Alsacia simbolizeaza integrarea politica si economica a Europei incepand din anii '50. Regiunea a intrat in componenta Germaniei in 1871, in urma razboiului franco-prusac, a revenit Frantei la sfarsitul Primului Razboi Mondial in 1918 si din nou sub controlul Germaniei in Al Doilea Razboi Mondial. Franta a recuperat provincia de granita in 1945, odata cu retragerea ocupatiei naziste. In prezent, in orasul Strasbourg isi are sediul Parlamentul European, un simbol al reconcilierii europene.

Dupa introducerea euro, Franta nu a reformat piata muncii in aceeasi masura ca Germania. Autoritatile de la Berlin au adoptat in urma cu un deceniu o serie de masuri sustinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder. Schimbarile au imbunatatit eficienta sistemului de a plasare a fortei de munca, au redus ajutoarele acordate somerilor si posibilitatile de pensionare anticipata, impingand un numar ridicat de persoane sa accepte posturi part-time sau temporare, scrie MEDIAFAX.

In timpul crizei financiare din 2008-2009, flexibilitatea pietei muncii a ajutat Germania sa mentina o rata scazuta a somajului.

In Franta, piata muncii este reglementata printr-un set de reguli de 3.200 de pagini, care organizeaza totul, de la clasificarea slujbelor la modul in care pot fi facute concedierile. Parlamentul a aprobat un pachet de reforme in luna mai, dar acestea sunt insuficiente, afirma reprezentanti ai mediului de afaceri.

Cancelarul german Angela Merkel a incercat in mod repetat sa-l determine pe presedintele francez Francois Hollande sa imbunatateasca competitivitatea economica a tarii. Germania este cea mai mare economie din zona euro, iar Franta a doua. Merkel incearca sa limiteze extinderea crizei din tarile de la periferia zonei euro, dupa ce cinci state au avut nevoie de programe de ajutor financiar.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.