Presedintele iranian in exercitiu Mahmoud Ahmadinejad a declarat vineri ca Israelul, considerat inamicul numarul unu al Republii islamice, va fi "dezradacinat", intr-un discurs sustinut in cursul unor manifestatii in masa organizate in intreaga tara cu ocazia Zilei Ierusalimului.

"Va informez, iar Allah imi este martor, ca o furtuna devastatoare va dezradacina sionismul", a declarat Ahmadinejad inainte ca noul presedinte Hassan Rohani, ales in iunie, sa preia functia, sambata. Israelul "nu are ce cauta in aceasta regiune", a adaugat el, in fata unei multimi adunate la Teheran, cu ocaiza Zilei Ierusalimului.

Teheranul nu recunoaste existenta Israelului, iar oficialii iranieni catalogheaza acest stat drept un "regim sionist ilegitim". Iranul se prezinta, totodata, drept aparatorul drepturilor palestinienilor, alaturi de miscarea siita libaneza Hezbollah si Siria, un alt punct de frictiune cu Occidentul.

Negarea Holocaustului si a dreptului Israelului la existenta ca stat fac parte in mod frecvent din declaratiile principalilor lideri iranieni, inclusiv ale lideului suprem Ali Khamenei. In cele doua mandate ale sale, Ahmadinejad a spus in mai multe randuri ca Israelul va fi "eliminat".

Televiziunea de stat a prezentat vineri imagini cu sute de mii de persoane care defilau in intreaga tara, de Ziua Al-Quds, scandand "Moarte Israelului" si "Moarte Americii". Manifestantii au denuntat totodata reluarea negicierilor intre Autoritatea Palestiniana (AP) si Israel, saptamana aceasta.

In discursul pe care l-a sustinut, Ahmadinejad a acuzat Israelul si Occidentul ca planuiesc sa introduca discordia in regiune. "Este visul lor sa vada tarile din regiune hotarate sa distruga (Israelul) deturnate spre razboiul civil", a declarat seful in exercitiu al statului iranian.

"Cine este multumit de ceea ce se intampla in Siria si in Egipt?", a intrebat el, apreciind ca Israelul este "incantat" de tulburarile din aceste tari.

Iranul organizeaza in intreaga tara marsuri ostile Israelului cu ocazia Zilei Ierusalimului, sarbatorita anual - incepand de la Revolutia islamica din 1979 - in ultima vinere a lunii postului de Ramadan, in semn de sustinere a cauzei palestiniene, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.