Administratia Statelor Unite trateaza "in mod prioritar" problema restituirii de catre statul roman a proprietatilor apartinand Bisericii Greco-Catolice confiscate dupa anul 1945, conform unei scrisori publicata miercuri de Departamentul de Stat.

Scrisoarea are data de 9 iulie si este semnata de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un raspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care cerusera ajutorul secretarului de Stat John Kerry in iunie.

"Guvernul comunist al Romaniei a confiscat 2.140 de scoli, spitale, orfelinate si alte institutii caritabile si civice de la Bisericile Romano-Catolica, Reformata maghiara, Evanghelica Luterana, Unitariana si 1.980 de proprietati comunale evreiesti, precum si toate proprietatile, inclusiv bisericile in sine, de la Biserica Greco-Catolica, interzisa"
apoi, se afirma in scrisoare.

Congresmenii - 13 republicani si sapte democrati - solicitasera interventia lui Kerry in cazul modificarii legislatiei romane privind retrocedarea proprietatilor bisericesti, care prelungeste de la 5 la 10 ani perioada de asteptare pentru restituirea proprietatilor.

"Administratia SUA a jucat un rol esential in incurajarea Romaniei sa aplice o legislatie care sa ofere o solutie corecta, transparenta si rapida pentru proprietarii de drept ai proprietatilor confiscate sau nationalizate de fostele regimuri fasciste si comuniste din Romania", se arata in scrisoarea semnata de Gibbons, scrie MEDIAFAX.

"Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfarsitul lunii mai la Bucuresti pentru a discuta despre aceasta problema cu Guvernul Romaniei, cu Parlamentul si reprezentantii societatii civile", adauga oficialul american.

O copie a scrisorii a fost pusa la dispozitia MTI de Fundatia ungara pentru Drepturile Omului, cu sediul la New York.

Scrisoarea cerea de asemenea guvernului Statelor Unite sa monitorizeze cazul Liceului Reformat Szekely Miko din Sepsiszentgyorgy /Sfantu Gheorghe/, in care la 28 iunie anul trecut Curtea de Apel din Buzau a anulat decizia initiala de restituire catre Biserica Reformata maghiara, a amendat Biserica retroactiv si a condamnat trei membri ai Comitetului roman de Restituire a Proprietatilor la trei ani de inchisoare pentru ca si-au efectuat datoria, adauga MTI, citat de capital.ro.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.