Ministrul britanic pentru mediul de afaceri, Vince Cable, i-a criticat dur pe unii dintre oficialii Bancii Angliei, calificandu-i drept "talibanii capitalului", deoarece ar limita creditarea catre firmele mici prin impunerea unor rezerve de capital prea mari in sistemul bancar.

Cable a expus astfel tensiunile dintre guvernul britanic si Banca Angliei, acuzata ca desfasoara o politica monetara prea restrictiva, care limiteaza revenirea economiei.

Potrivit MEDIAFAX, el considera ca banca centrala cenzureaza creditarea catre intreprinderile mici prin impunerea unui nivel "oneros" al rezervelor de capital in sistemul bancar, pentru a preveni viitoare socuri. Opinia este impartasita si de ministrul Finantelor, George Osborne.

"Una dintre temerile din mediul de afaceri este ca asa-numitii «talibani ai capitalului» de la Banca Angliei impun masuri restrictive care, in aceasta etapa delicata a revenirii economiei, ar putea ingreuna activitatea si extinderea companiilor", a comentat Cable pentru Financial Times.

El a precizat ca cele mai mari riscuri sunt concentrate in zona creditarii catre firme.

"Este clar ca principalele banci nu reusesc sa sustina companiile britanice performante in zone cheie, precum exportul si inovarea", a afirmat oficialul.

Osborne a avertizat anterior referitor la pericolul de a se ajunge la o "stabilitate de cimitir" si spera ca noul guvernator, Mark Carney, va remodela atitudinea bancii centrale fata de bancile comerciale, descrisa anterior de un oficial al Trezoreriei drept "jihadista".

Tensiunile au fost reaprinse in luna iunie, cand intentia bancii centrale de a impune cerinte de capital mai stricte asupra Nationwide, unul dintre cei mai prolifici creditori ipotecari din Marea Britanie, ameninta sa deraieze revenirea pietei imobiliare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.