Coreea de Nord a suspendat constructia unei instalatii de lansare pentru rachetele cu raza lunga de actiune, a anuntat marti un centru de studii american pe baza imaginilor surprinse de satelit.

Constructia acestei noi rampe, a unui hangar de asamblare si a unui centru de control al lansarii la instalatia Tonghae a fost oprita in septembrie 2012, a precizat Institutul americano-coreean al Universitatii Johns Hopkins pe site-ul sau de Internet 38 North.

Aceasta instalatie era destinata lansarii unor proiectile de gabarit mai mare decat racheta Unha-3 care a reusit sa plaseze pe orbita un satelit in decembrie. Institutul Hopkins emite doua ipoteze: Coreea de Nord a apreciat ca ii este suficienta o singura instalatie de lansare (la Sohae) sau a "decis sa incetineasca sau chiar sa puna capat activitatilor sale de proiectare a unei rachete mai mari", ceea ce ar marca o turnura in politica sa de aparare, scrie MEDIAFAX.

Peninsula coreeana a cunoscut in ultimele luni o reaparitie a tensiunilor din cauza unui tir de racheta reusit din partea Coreei de Nord in decembrie si a celui de-al treilea test nuclear realizat in februarie, fata de care comunitatea internationala a raspuns cu noi sanctiuni.

Phenianul sustine ca programul sau spatial urmeaza o traiectorie pur stiintifica in timp ce Seulul si aliatii sai, in special Statele Unite, acuza regimul ca dezvolta rachete intercontinentale, incalcand sanctiunile ONU.

Dupa testul sau nuclear, Coreea de Nord a declarat ca a "utilizat un dispozitiv miniaturizat si mai usor", susceptibil sa fie fixat pe ogiva unei rachete cu raza lunga de actiune. Apoi a amenintat cu un "razboi termonuclear" si cu un atac preventiv asupra Washingtonului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.