Fostul sef al CIA la Milano, condamnat la noua ani de inchisoare pentru rapirea unui imam egiptean in 2003, in Italia, a fost arestat in Panama, a anuntat ministerul italian al Justitiei.

Ministrul italian al Justitiei, Anna Maria Cancellieri, a semnat o cerere de arest preventiv ce-l vizeaza pe Bob Seldon Lady, supranumit "Mister Bob", si are la dispozitie doua luni pentru a cere extradarea sa.

Potrivit MEDIAFAX, el a fost acuzat pentru rapirea, in 2003, a imamului egiptean, Abu Omar, un membru al opozitiei islamiste radicale care beneficia de azil politic in Italia.

Imamul a fost ulterior transferat in Egipt, unde, potrivit lui, a suferit torturi.

In acest caz, Curtea de Apel din Milano a confirmat, in decembrie 2010, pedepse de la sapte pana la noua ani de inchisoare pentru 23 de agenti, cea mai grava fiind aplicata lui "Mister Bob", in varsta de 59 de ani in prezent.

Aceste pedepse, pronuntate in momentul in care toti acuzatii erau fugari, au fost confirmate de Curtea de Casatie, in septembrie 2012.

In timp ce Parchetul cerea ca toti condamnatii sa fie cautati la nivel international, predecesorul lui Cancellieri a semnat aceasta cerere doar pentru principalul responsabil al rapirii.

Abu Omar, Osama Hassan Nasr pe numele adevarat, a fost rapit pe o strada din Milano, pe 17 februarie 2003, in cursul unei operatiuni coordonate intre Sismi (serviciul de informatii militar italian) si CIA, apoi transferat in Egipt. Avocatii sai afirma ca el a fost torturat intr-o inchisoare din Egipt si au cerut daune interese in valoare de zece milioane de euro.

Curtea de Apel a confirmat o despagubire stabilita in prima instanta la 1,5 milioane de euro, dintre care un milion pentru Abu Omar si restul pentru sotia sa.

Oficialii serviciilor de informatii italiene participante la operatiune au fost achitati in prima instanta, decizia fiind confirmata in apel. Dar, in baza unei hotarari a Curtii de Casatie, ei urmeaza sa fie rejudecati.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Procesul in prima instanta, deschis in iunie 2007, a avut o valoare simbolica, fiind primul in Europa cu privire la operatiunile secrete ale CIA de transferare a unor persoane suspecte de terorism catre tari cunoscute pentru practicarea torturii, dupa atentatele din 11 septembrie 2011, in Statele Unite.

Statele Unite s-au declarat "dezamagite" fata de condamnarile in prima instanta din noiembrie 2009, in timp ce Amnesty International a salutat "un pas inainte".

Joi seara, Partidul Democrat (stanga) a "luat act cu satisfactie" de aceasta arestare. Un alt partid de stanga, Sinistra e Liberta, care nu este membru al coalitiei guvernamentale, a cerut extradarea oficialului, "un mod tardiv de a reafirma suveranitatea teritoriului nostru si respectarea drepturilor fundamentale ale omului, care au fost incalcate cu ocazia rapirii lui Abu Omar".

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.