Coreea de Nord a cerut miercuri autoritatilor din Panama sa lase sa plece "de indata" cargoul sub pavilion nord-coreean retinut saptamana trecuta la intrarea in canal, cu arme cubaneze nedeclarate la bord, in contextul in care experti ONU sunt asteptati in august.

"Aceasta incarcatura nu contine altceva in afara de armament depasit (moral), care urmeaza sa fie trimis in Cuba dupa ce va fi modernizat (in Coreea de Nord), conform unui contract legal", a anuntat Ministerul nord-coreean de Externe, citat de agentia de presa oficiala KCNA, potrivit AFP.

"Autoritatile panameze este necesar sa lase marinarii retinuti si nava sa plece de indata", a adaugat ministerul.

La randul sau, o Comisie de experti ONU, reclamata de Panama cu scopul de a inspecta armamentul confiscat, urmeaza sa ajunga la fata locului pe 5 august, a anuntat ministrul panamez al Securitatii Jose Raul Molino, intr-o conferinta de presa la Manzanillo, in apropiere de Colon (nord).

Anterior, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat ca Statele Unite i-au "anuntat pe cubanezi ca (vor) discuta cu ei, despre aceasta nava, foarte curand".

In 1962, instalarea de catre sovietici a unor rachete nucleare in Cuba a condus lumea in pragul unei confruntari nucleare.

Ministerul cubanez de Externe a declarat marti ca aceste arme "defensive", datand din perioada sovietica si calificate ca "depasite", apartin Cubei si ar urma sa fie reparate in Coreea de Nord, dupa care sa fie trimise inapoi pe insula. ONU a impus un embargo asupra comertului armelor cu Coreea de Nord, in cadrul unor sanctiuni impotriva acestei tari, din cauza programului sau nuclear militar, scrie MEDIAFAX.

"Daca se confirma faptul ca incarcatura incalca rezolutiile ONU, asteptam de la Comitetul pentru Sactiuni al Consiliului de Securitate sa adopte masuri, rapid", a reactionat miercuri Guvernul sud-coreean, felicitand Panama pentru interceptarea navei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.