Opozantii in exil din cadrul Organizatiei Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI) au afirmat joi ca au obtinut informatii despre o noua instalatie secreta din cadrul proiectului nuclear iranian, in apropiere de Damavand, in provincia Teheran (nord).

"Reteaua organizatiei Mujahedinii Poporului din interiorul Iranului a obtinut informatii credibile despre o noua instalatie total secreta, destinata proiectului nuclear al regimului, stranse pe parcursul unui an de la aproximativ 50 de surse din diverse organisme ale regimului", a anuntat intr-un comunciat Consiliul National al Rezistentei Iraniene (CNRI, din care face parte si OMPI).

CNRI, a carui conducere isi are sediul in regiunea pariziana, este principala organizatie a opozitiei iraniene in exil. Acesta a facut numeroase dezvaluiri in trecut despre programul nuclear iranian.

"Agentia va evalua informatia care i-a fost furnizata, asa cum procedam cu orice informatie noua pe care o primim", a declarat Gill Tudor, un purtator de cuvant al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), de la Viena, intr-un e-mail.

"Evaluam aceasta informatie, ca pe toate informatiile referitoare la programul nuclear iranian", a declarat, de asemenea, Philippe Lalliot, un purtator de cuvant al Ministerului francez de Externe.

Potrivit CNRI, "instalatia este un nou centru destinat activitatilor nucleare. Numele de cod al proiectului este "Ma'adane-e Charq" (Mina din Est") sau "Proiectul Kossar". Aceasta instalatie este situata intr-o serie de tuneluri sub munti in apropiere de orasul Damavand (la nord de Teheran)", a precizat acesta. "Constructia primei faze a complexului a inceput in 2006 si s-a incheiat recent. Prima faza include saparea de tuneluri, patru depozite in zona exterioara, instalatiile, zona complexului si construirea drumurilor pentru complex", a detaliat CNRI.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

"Este semnificativ ca firma Iman Gostaran Mohit supervizeaza acest proiect si controleaza sectiunile care trateaza aspecte nucleare, biologice si chimice. Directorul general al Iman Gostaran Mohit este Mohsen Fakhrizadeh, personajul-cheie al programului nuclear al regimului iranian", potrivit CNRI. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a cerut in zadar o intalnire cu Mohsen Fakhrizadeh, un ofiter de rang superior din cadrul pasdaran. "Constructia celei de-a doua faze a complexului a fost inceputa recent (...) Este prevazuta construirea a 30 de tuneluri si 30 de depozite in aceasta a doua faza", a scris CNRI in comunicatul sau, scrie MEDIAFAX.

"Aceste dezvaluiri demonstreaza inca o data ca regimul mollahilor nu are nicio intentie de a opri sau de a suspenda proiectul de fabricare a armei nucleare". a denuntat CNRI, care cere AIEA sa "viziteze rapid complexul".

Citeste si:
Alegeri Iran. Rouhani, indem catre cetatenii iranieni: Sa nu-i permita
Alegeri Iran. Rouhani, indem...

Noul presedinte iranian, Hassan Rohani, care a condus direct negocierile in dosarul nuclear, "a avut un rol-cheie in continuarea acestui program, potrivit CNRI, pentru care "a-l considera un moderat sau a-si pune in el speranta de schimbare este o eroare teribila".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.