Statele Unite vor continua un proiect in care vor livra inca patru avioane de lupta de tip F-16 Egiptului, in pofida tulburarilor politice din tara, au anuntat oficiali americani de rang inalt.

Anuntul a fost facut in contextul in care Washingtonul continua sa evalueze indepartarea de la putere a fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, saptamana trecuta. Ajutorul militar masiv oferit de americani egiptenilor va fi redus prin lege, in cazul in care Washingtonul ajunge la concluzia ca presedintele islamist a fost inlaturat in urma unei lovituri de stat.

Miscarea islamista Fratii Musulmani, din care provine Morsi si care il sustine, cere reinstalarea acestuia ca presedinte. Sustinatorii sai au organizat proteste ample la o cazarma din Cairo, unde se crede ca este detinut. Peste 50 de sustinatori ai confreriei au fost ucisi luni, in confruntari cu armata. Noile autoritati nu au anuntat unde se afla Morsi, insa un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a declarat ca acesta se afla intr-un "loc sigur" si este tratat "cu demnitate".

Oficialii americani citati afirma ca Washingtonul va livra cele patru avioane de lupta de tip F-16 in urmatoarele cateva saptamani. Ele fac parte dintr-o comanda deja convenita de 20 de avioane - dintre care opt au fost trimise in ianuarie. Ultimele opt avioane urmeaza sa fie livrate ulterior, anul acesta, scrie MEDIAFAX.

Un purtator de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a reiterat miercuri ca nu va fi "in interesul Statelor Unite sa efectueze schimbari imediate programelor de asistenta" americane. El a adaugat ca administratia Obama isi acorda o perioada de timp pentru a analiza implicatiile indepartarii lui Morsi de la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.