Ministrul brazilian de Externe Antonio Patriota a declarat marti ca Brazilia nu ii va acorda azil politic fostului consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden si ca nu stie daca el a acceptat sau nu oferta Venezuelei.

"Nu vom raspunde cererii de azil, nu-i va fi acordat" azil, a anuntat Patriota la sfarsitul unei reuniuni cu omologul sau uruguayan Luis Almagro, la Brasilia.

"Pentru moment, cautam o solutie la situatia lui Snowden care, din cate stiu eu, se afla la Moscova", a continuat ministrul, potrivit MEDIAFAX.

Cautat pentru spionaj de catre Statele Unite dupa dezvaluirea unor informatii despre un program american secret de supraveghere a comunicatiilor, Edward Snowden s-a refugiat de 17 zile in zona de tranzit a Aeroportlui Seremetievo din Moscova.

Cotidianul brazilian O Globo a publicat duminica si luni articole in care anunta prezenta in capitala Brasilia, cel putin pana in 2002, a unei baze de spionaj prin satelit operata de Agentia Nationala de Securitate americana in colaborare cu CIA. Ea permitea accesul la e-mailuri si apeluri telefonice apartinand unor particulari si unor firme, potrivit unor documente furnizate de Snowden.

Presedinta braziliana Dilma Rousseff a declarat luni ca aceste activitati de spionaj in Brazilia ar putea constitui "o incalcare a suveranitatii" si a anuntat ca statul brazilian va semnala problema la ONU.

"Nu suntem de acord cu o ingerinta de acest tip in Brazilia sau in orice alta tara", a declarat Rousseff, fara sa mentioneze Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.