Cele doua Corei au ajuns la un acord duminica, dupa mai bine de 12 ore de negocieri delicate, privind redeschiderea complexului industrial Kaesong, inchis din aprilie pe fondul tensiunilor puternice intre Seul si Phenian.

Negociatorii, reuniti in localitatea Panmunjom, pe linia de demarcare, au hotarat ca firmele prezente in acest complex finantat de Coreea de Sud si situat in Coreea de Nord sa isi reia activitatile, conform termenilor acordului semnat de cele doua parti in cursul diminetii, a anuntat presa sud-coreeana.

Acestia au decis sa se intalneasca din nou miercuri chiar in cadrul complexului Kaesong pentru a gasi mijloace de a evita pe viitor o alta inchidere a acestor instalatii si au ajuns la un acord privind inspectia prealabila de catre oameni de afaceri sud-coreeni.

Aceste negocieri au intervenit dupa doua luni de la o puternica degradare a relatiilor intre Nord si Sud mai ales in urma amenintarilor venite din partea Coreei de Nord, a carei economie sufera in urma sporirii sanctiunilor impuse de Natiunile Unite ca urmare a unui test nuclear in februarie, scrie MEDIAFAX.

Seul si Phenian au afirmat mereu ca vor sa redeschida complexul Kaesong, locatie simbolica care a resimtit din greu aceste tensiuni si fata de care niciuna dintre cele doua tari nu a vrut sa preia responsabilitatea, declarand-o oficial inchisa. Cele doua state s-au limitat la a recunoaste o oprire provizorie a activitatii, acuzandu-se reciproc de cauza aceste suspendari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.