Directorul general al Bancii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani si adjunctul sau, Massimo Tulli, si-au prezentat demisiile, acceptate, luni, de comitetul de supraveghere al bancii si comisia cardinalilor, a anuntat Vaticanul intr-un comunicat.

Functiile lor vor fi asigurate "interimar" de presedintele IOR, Ernst von Freyberg, se precizeaza in comunicat.

"Amandoi au considerat ca aceasta decizie este in interesul IOR si al Sfantului Scaun", iar comitetul de supraveghere al IOR si comisia speciala a cardinalilor (numita la 26 iunie de Papa Francisc) au "luat act de aceasta decizie".

Acest anunt intervine in timp ce o vasta ancheta a fost deschisa in septembrie 2010 asupra functionarii IOR.

Benedict al XVI-lea, apoi succesorul sau, Papa Francisc, au decis sa faca ordine in IOR, numind succesiv noi oficial si instaurand controale din ce in ce mai severe asupra acestui institut.

Ultimul scandal in care a fost implicat este acela in care un prelat al Sfantului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, in varsta de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de politia italiana in cadrul acestei anchete. El este acuzat de spalare de bani si coruptie.

Nunzio Scarano, care lucra la Administratia patrimoniului sediului apostolic (APSA, organism care administreaza bunurile Sfantului Scaun), ar fi incercat sa repatrieze din Elvetia 20 de milioane de euro, "fructul unei fraude fiscale", cu ajutorul altor doua persoane - un subofiter membru al serviciilor de contraspionaj italiene si un intermediar financiar, scrie MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului Vaticanului, "Ernst von Freyberg va fi insotit in misiunea sa de Rolando Marranci in calitate de adjunct si de Antonio Montaresi in noul post de «chief risk officer»".

"Sunt bucuros de numirile lui Rolando Marranci si Antonio Montaresi, care sunt profesionisti excelenti", a reactionat von Freyberg, citat de comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.