International26 Iunie 201309:42

Lectura de 2 minute

 Wendy Davis, reprezentant al partidului Democrat in Texas, a vorbit timp de 13 ore, fara pauza, pentru a preveni adoptarea unei legi care ar fi interzis avorturile in a 20-a saptamana.

Democratul Wendy Davis a trebuit sa apeleze la "filibuster" pentru ca proiectul Senate Bill 5 sa nu devina lege in statul Texas. Timp de 13 ore, de la ora 11:00 dupa-amiaza si pana la miezul noptii, Davis a vorbit si a retinut atentia senatorilor democrati si republicani in orasul Austin.

In deschidere, Wendy Davis a declarat ca vrea sa "reprezinte miile de locuitori ai statului Texas" care sunt victimele unui "abuze de putere republican".

In astfel de cazuri, vorbitorul nu are voie sa ia o pauza, nici macar pentru a merge la toaleta. Davis a vorbit atat despre pozitia partidului sau fata de acest proiect, cat si despre experientele personale ale femeilor care i-au trimis povestea lor. Astfel de sesiuni sunt deschise publicului, iar Davis a avut parte de sustinerea a sute de femei care au asistat la dezbatere si si-au facut simtita prezenta, mai ales spre final.

Grupul de spectatoare a strigat "Rusine!" cand guvernatorul David Dewhurst a incercat sa opreasca discursul lui senatorului deoarece se afla in afara subiectului. Senatorul Leticia Van de Putte a intrebat atunci: "In ce punct trebuie o femeie senator sa-si ridice mana sau vocea pentru a putea fi recunoscuta de colegii sai?".

In ciuda eforturilor sale, senatorii au gasit de cuviinta sa voteze legea dupa miezul noptii, desi sesiunea speciala se incheiase. Publicul prezent a reactionat agresiv cand a aflat despre votarea legii in conditii ilegale si cel putin o persoana a fost arestata. Datorita faptului ca a fost inregistrat dupa miezul noptii, votul asupra legii Senate Bill 5 nu a fost luat in considerare.

Citeste si:
De acum, nu mai ai nevoie de acordul vecinilor pentru a înființa o...
De acum, nu mai ai nevoie de...

Guvernatorul Dewhurst nu s-a declarat deloc incantat de ce s-a intamplat in Austin. Acesta considera ca sistemul de legiferare al statului sau a fost "corupt de tactici asemanatoare cu Occupy Wall Street".Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.