Presedintele rus Vladimir Putin a recunoscut, marti, ca inca mai exista neintelegerile in legatura cu amplasarea unui scut antiracheta american in Europa, dar Moscova si Washingtonul ar trebui sa creasca transparenta actiunilor legate de disputa, relateaza RIA Novosti.

"Neintelegerile inca raman, dar sunt de acord, in general cu presedintele american (Barack) Obama ca ceea ce trebuie si cu siguranta ceea ce putem face in acest domeniu este sa ne facem actiunile mai deschise si mai transparente", a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa dupa concluziile summitului G8 din Lough Erne, Irlanda de Nord.

Putin a declarat ca partile ar trebui sa continue discutiile pe aceasta tema in timpul vizitei lui Obama in Rusia, pentru summitul G20 din 5 si 6 septembrie, scrie MEDIAFAX.

Scutul american antiracheta din Europa, despre care NATO si Statele Unite sustin ca are ca scop sa contracareze amenintarile din partea Coreei de Nord si Iranului, a fost o sursa de frictiuni in relatiile ruso-americane de mai multi ani.

Rusia si NATO au fost de acord oficial sa coopereze pe tema scutului antiracheta la summitul NATO din 2010 de la Lisabona, dar negocierile s-au concentrat in parte pe cererile Rusiei de garantii legale ca sistemul nu va viza capacitatile sale de disuasiune.

La jumatatea lui martie, Statele Unite au anuntat ca isi modifica sistemul de aparare antiracheta, abadonand planurile de stationare a unor interceptori SM-3 IIB in Polonia in 2022.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.