Casa Alba a declarat pentru prima data, joi, ca Siria a incalcat "linia rosie" prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, impotriva rebelilor, ceea ce a determinat SUA sa sporeasca ajutorul acordat opozitiei, relateaza CNN.

"Echipele de informatii estimeaza ca intre 100 si 150 de persoane si-au pierdut viata din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numarul de morti sunt probabil incomplete", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului national pe probleme de comunicatii strategice.

Potrivit MEDIAFAX, desi nu exista rapoarte precise, o sursa din cadrul Senatului american estimeaza ca regimul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice de pana la opt ori pana in prezent. Ministrul francez de Externe ridicase semnale de alarma, in urma cu o saptamana, cu privire la folosirea armelor chimice, in timp ce agentiile de informatii israeliene avertizasera despre acest lucru inca din aprilie.

Administratia Obama apreciaza ca depozitele importante de armele chimice de pe teritoriul Siriei sunt in totalitate sub controlul Guvernului, desi regimul de la Damasc acuza rebelii de folosirea acestor arme.

Senatorul de Arizona John McCain, cunoscut sustinator al interventionismului in Siria, a pledat, intr-un interviu acordat CNN, pentru acordarea a mai mult decat ajutoare non-letale, exemplificand prin acordarea de echipamente de armament anti-tanc si anti-aerian. In plus, el sustine ideea instituirii unei zone in care sa fie interzisa survolarea avioanelor, masura care ar putea ajuta rebelii care se confrunta cu frecvente raiduri aeriene ale armatei siriene.

Statele Unite au fost reticente in a acorda ajutor militar rebelilor, deoarece intre acestia se numara grupari afiliate Al-Qaida, precum Frontul al-Nusra.

Desi armele chimice sunt interzise la nivel international de ONU, prin Conventia asupra Armelor Chimice, Siria este una dintre putinele tari nesemnatare. Comunitatea Internationala apreciaza ca depozitele de arme chimice (gaz sarin, gaz mustar si gaz XY) sunt printre cele mai mari din lume.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Statele Unite discuta cu tarile vecine asupra necesitatii securizarii acestor armamente, in cazul in care regimul lui Bashar al-Assad se va prabusi, astfel incat acestea sa nu incapa pe mana Al-Qaida.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.