Guvernul grec a anuntat si a pus imediat in aplicare masura de inchidere a canalelor televiziunii publice ERT, intr-o demonstratie de forta inedita impotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor sai internationali.

Aceasta masura a generat o ruptura in cadrul coalitiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: doua dintre partidele de coalitie au dezaprobat inchiderea si au anuntat ca nu vor vota aceasta masura cand decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.

Decizia a fost anuntata in cursul dupa-amiezii de purtatorul de cuvant al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la incheierea programelor de seara", a declarat purtatorul de cuvant.

ERT constituie "un caz exceptional de lipsa de transparenta si cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se incheie acum", a afirmat purtatorul de cuvant. El a asigurat ca acest serviciu public, in care grevele s-au multiplicat in ultimele luni ca opozitie fata de planurile de restructurare, se va redeschide sub o alta forma, cu un numar redus de salariati, scrie MEDIAFAX.

Toti salariatii actuali ai ERT, in numar de 2.656, vor primi o compensatie si vor fi autorizati sa ceara din nou un loc de munca in noua structura, a declarat el. Aceasta masura radicala si fara precedent a fost anuntata fara preaviz, in momentul in care reprezentantii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena. ERT apartine unor organisme de stat multiple, care urmeaza sa fie restructurate sau sa fuzioneze in virtutea protocolului semnat intre Grecia si creditorii sai.

Salariatii posturilor publice ERT, a caror difuzare a fost intrerupta de catre Guvern marti seara, continuau sa emita miercuri dimineata pe Internet si pe un post local privat inchiriat de la partidul comunist, a constatat un jurnalist AFP la sediul televiziunii publice.

In spatele unor banderole si in urma manifestatiilor organizate cu o zi inainte, dupa ce Guvernul a anuntat ca va inchide posturile publice gestionate defectuos, studiourile incercau sa continue sa functioneze miercuri dimineata la sediul ERT din Aghia Paraskevi, la periferia de nord-est a Atenei.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Pe ecran, accesibil pe www.ert.gr si pe postul local 902 apartinand partidului comunist KKE, sunt transmise dezbateri cu jurnalisti din cadrul postului despre lovitura pe care au primit-o cu o zi inainte, care lasa fara locuri de munca aproximativ 2.700 de salariati, in contextul in care Guvernul este somat de creditorii tarii sa reduca numarul de salariati in functia publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.