Presedintele turc Abdullah Gül a promulgat luni o lege controversata, dorita de Guvernul islamo-conservator, care limiteaza consumul, vanzarea si publicitatea la bauturi alcoolice, in pofida unor manifestatii ce afecteaza Turcia de 11 zile.

Presedintele "a trimis Legea 6.497 la serviciile premierului pentru publicare" in Monitorul Oficial, a anuntat Presedintia turca intr-un comunicat.

Legea va intra in vigoare din momentul publicarii in Monitorul Oficial. Textul legii a fost prezentat in Parlament de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, in numele protejarii sanatatii populatiei, si a fost votat la 24 mai la capatul unei proceduri de o rapiditate rara, scrie MEDIAFAX.

Potrivit legii, vanzarea produselor alcoolice este interzisa in toate unitatile comerciale in intervalul orar 22.00-06.00, precum si la orice ora in apropierea institutiilor scolare si moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de-acum obligatorii pentru toate bauturile de acest tip.

De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de catre producatori de bauturi alcoolice este interzisa, ca si prezenta imaginilor ce incurajeaza consumul de alcool difuzate in filmele de la cinematograf, serialele de televiziune si videoclipurile muzicale.

Textul inaspreste, de asemenea, masurile luate in cazul conducerii unui vehicul sub influenta alcoolului, prevazand o amenda de 700 de lire turcesti si o suspendare de sase luni a permisului de conducere pentru orice sofer care prezinta un nivel al alcoolemiei mai mare de 0,05%. Cei a caror alcoolemie trece de 0,1% sunt pasibili de o pedeapsa de doi ani de inchisoare.

In cursul dezbaterilor parlamentare, opozitia laica a denuntat puternic o lege de o severitate excesiva care ii permite regimului sa reglementeze comportamentul privat al populatiei si care islamizeaza societatea turca.

Aprobarea acestui text controversat intervine in timp ce zeci de mii de turci ies in strada de 11 zile pentru a cere demisia lui Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism si intentia de a islamiza Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.