Coreea de Nord a anuntat vineri redeschiderea liniei telefonice de urgenta intre Phenian si Seul, inchisa de nord-coreeni in martie, si propune un contact intre cele doua tari pe teritoriul nord-coreean.

Nordul a suspendat in primavara aceasta "linie rosie", ultima legatura directa intre cei doi vecini, in contextul in care tensiunile inregistrau cel mai inalt nivel in peninsula.

Linia de comunicare va fi restabilita vineri, la ora locala 14.00 (8.00, ora Romaniei), a anuntat Comitetul pentru Reconcilierea Pasnica a Coreei, intr-un comunicat citat de KCNA. Insa Phenianul pare sa fie mai reticent fata de propunerea Seulului cu privire la o intalnire interministeriala la Seul, miercurea viitoare.

"Apreciem ca sunt necesare contacte intre autoritatile din (Coreea de) Nord si (Coreea de) Sud inaintea unei (intalniri inter)ministeriale propuse de Seul", a declarat un purtator de cuvant al Comitetului pentru Reconciliere, care propune, in schimb, ca loc de desfasurare al unei reuniuni complexul industrial intercoreean de la Kaesong, situat la zece kilometri de frontiera pe teritoriul nord-coreean, inchis in aprilie, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Nord a facut primul pas, joi, propunand angajarea, pentru prima data in ultimii ani, a unor negocieri oficiale asupra unui anumit numar de subiecte de contencios comercial si umanitar.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat joi, citat intr-un comunicat, "un progres incurajator in vederea reducerii tensiunilor si pentru pace si stabilitate in peninsula coreeana".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.