Principalul ziar de stat chinez a publicat in editia de miercuri un apel din partea unor universitari vizand o "reconsiderare" a suveranitatii japoneze asupra Insulei Okinawa, pe care se afla baze americane si care nu este vizata de actuala disputa teritoriala intre cei doi vecini.

Intr-un lung material publicat in editia de miercuri a ziarului Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez (PCC), se sustine ca Beijingul ar fi indreptatit sa isi valorifice drepturile asupra arhipelagului Ryukyu, a carui principala insula este Okinawa.

"A venit timpul reconsiderarii problemelor nesolutionate cu privire la Insulele Ryukyu", scriu Zhang Haipeng si Li Guoqiang, cercetatori la Academia chineza pentru Stiinte Sociale (CASS).

Cei doi universitari revin in special asupra Tratatului de la Shimonoseki (17 aprilie 1895), care incheia un scurt razboi chinezo-japonez, in perioada 1894-1895, pierdut de dinastia manciuriana Qing, slabita la acea vreme.

China a trait ca pe o umilire puternica semnarea acestui tratat "inegal" ce o obliga sa cedeze Japoniei, consacrata drept putere imperialista, teritorii ca Insula Formosa (Taiwan), dupa aproximativ 15 ani de la inglobarea Insulelor Ryukyu in Imperiul japonez, scrie MEDIAFAX.

Materialul publicat de Cotidianul Poporului ar putea sa reaprinda tensiuni intre Beijing si Tokyo, implicate intr-un interminabil conflict teritorial cu privire la un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est numit Diaoyu de catre chinezi si Senkaku de japonezi.

Potrivit sinologului Willy Lam, textul face parte dintr-un "razboi psihologic" in curs si serveste Chinei sa "exercite o noua presiune cu scopul de a obliga Guvernul japonez la concesii asupra Insulelor Senkaku".

Intrebata daca China considera ca Insulele Ryukyu apartin Japoniei, Hua Chunying, o purtatoare de cuvant a diplomatiei chineze, a refuzat, miercuri, sa raspunda in mod clar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.