Opozitia de centru-dreapta din Islanda a obtinut o victorie clara in alegerile legislative de sambata, care ii permite sa negocieze formarea unei noi coalitii guvernamentale, potrivit rezultatelor definitive.

Partidul Independentie (dreapta) se claseaza pe primul loc, cu 26,7% din voturile exprimate, ceea ce ii asigura 19 mandate in Parlament.

Liderul formatiunii, Bjarni Benediktsson, urmeaza sa incerce sa guverneze cu sustinerea Partidului Progresului (agrarian, de centru), care a obtinut 24,4% din voturile exprimate si tot 19 mandate.

In urma lor se afla partidele din cadrul Guvernului in exercitiu de stanga, care se confrunta cu o deruta, pierzand jumatate din numarul lor de mandate. Alianta (social-democrati) a obtinut 12,9% din voturi, adica noua mandate. Aliatul sau, Miscarea Stanga-Verzi, a obtinut 10,9% din voturi, adica sapte mandate, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, doua partide noi intra in Parlament. Viitor Luminos (pro-UE) a obtinut sase mandate, cu 8,2% din voturile exprimate. Partidul Piratilor (libertarian) este primul de acest tip pe care alegatorii il propulseaza in Parlamentul national, cu trei deputati, in baza unui scor de 5,1%.

In pofida unui scepticism generalizat in randul populatiei fata de clasa politica, participarea este considerata mai degraba buna, de 83,3%.

Sarcina de a desemna un premier, lider de partid, care sa incerce sa formeze o coalitie, revine presedintelui Republicii. In mod traditional, el opteaza pentru cel care a obtinut cel mai bun scor in urma scrutinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.