Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriana de la Deveselu sa se incheie la timp, a declarat, luni, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului si Securitate Internationala.

"Apreciem faptul ca Romania a acceptat sa gazduiasca faza a doua (din cadrul Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA, n.r.) la Baza Deveselu si vrem sa colaboram indeaproape pentru a incheia constructia acesteia la timp", a declarat Gottemoeller, aflata in vizita la Bucuresti.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antiracheta al SUA din Europa trebuie sa devina operationala in 2015.

Ingrijorarile privind Baza Deveselu au aparut dupa ce administratia americana a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa, renuntand la faza a IV-a din cadrul proiectului. Aceasta ajustare are in vedere renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA ca urmare a amenintarilor din partea Coreei de Nord, scrie MEDIAFAX.

"Banii pentru baza sunt deja prevazuti in buget si vrem ca proiectul de constructie sa mearga mai departe. Vom colabora, cred, foarte strans in urmatorii ani pentru ca aceasta baza sa devina operationala", a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, ca, in opinia sa, "nu exista nicio imprevizibilitate privind Romania", care a fost un "partener foarte important" pentru Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.