Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a efectuat joi o vizita fara precedent la Pentagon, unde a evocat impreuna cu oficiali americani din domeniul Apararii tensiunile din Peninsula Coreea si operatiuni ONU de mentinere a pacii, relateaza AFP.

Este pentru prima data cand un secretar general al ONU a efectuat o astfel de vizita la Pentagon.

Potrivit MEDIAFAX, Ban a fost primit de o garda de onoare, dupa care s-a intretinut timp de 30 de minute cu secretarul american al Apararii Chuck Hagel si cu seful Statului-Major Interarme, generalul Martin Dempsey.

Discutiile s-au concentrat asupra Coreei de Nord si eventualelor misiuni ONU de mentinere a pacii in Mali, Somalia si Siria, a anuntat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, un oficial american din cadrul Apararii.

"S-a discutat mult despre Coreea de Nord" si riscurile pe care le-ar putea prezenta unele erori de judecata sau de calcul, avand in vedere tensiunile actuale dintre Phenian, Seul si Washington.

De la inceperea crizei, Ban, fost ministru sud-coreean de Externe, a multiplicat indemnurile la calm si avertismentele.

Miercuri, el a invitat cele doua Corei si vecinii lor sa "reduca tensiunea", cu scopul de a nu se ajunge la un derapaj de natura sa faca aceasta situatie "incontrolabila".

Coreea de Nord a pus conditii joi pentru reluarea diagului cu vecinul din Sud si cu Washington, cerand retragerea sanctiunilor ONU, o cerere respinsa imediat de Seul si de secretarul de Stat american John Kerry.

ONU a adoptat noi sanctiuni fata de Phenian in urma unui al treilea test nuclear nord-coreean efectuat la 12 februarie.

Potrivit oficialului american, Ban a evocat, impreuna cu interlocutorii sai, operatiunea ONU de mentinere a pacii pregatita pentru Mali si "interesele comune ale Statelor Unite si Natiunilor Unite" in Somalia si in Siria. Pe de alta parte, Ban a prezentat condoleante in urma atentatului de la Boston.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

ONU planifica sa mobilizeze o misiune de aproximativ 11.200 de barbati pentru a stabiliza nordul Mali, unde militarii francezi au alungat din orase gruparile armate islamiste. O rezolutie care va autoriza aceasta mobilizare va fi adoptata miercuri sau joi in Consiliul de Securitate, potrivit unor diplomati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.