Comisia Europeana (CE) a reiterat miercuri, in Parlamentul European (PE), amenintarea privind lansarea unor noi proceduri de infringement impotriva Ungariei privind modificari constitutionale recente controversate.

"Daca exista un risc real de incalcare a valorilor noastre fundamentale, Europa trebuie sa intervina", a declarat comisarul Viviane Reding in timpul unei dezbateri in plen in care s-au evidentiat parerile impartite ale eurodeputatilor cu privire la cazul ungar.

Ea a declarat ca CE, "extrem de preocupata", efectueaza in prezent o analiza detaliata a ultimelor modificari constitutionale, "pentru a vedea daca este oportuna lansarea procedurilor de infringement"

Comisia de la Venetia urmeaza sa publice un aviz, la jumatatea lui iunie, iar PE urmeaza sa adopte, tot in iunie, o rezolutie privind situatia drepturilor fundamentale in Ungaria, a subliniat Reding, scrie MEIDAFAX.

Insa "noi nu vom astepta luna iunie pentru a lua o decizie", a anuntat comisarul, amintind ca doua proceduri de infringement au fost lansate anul trecut impotriva Ungaria. Mai multe modificari constitutionale introduse de Guvernul conservator ungar, condus de catre Viktor Orban, fac obiectul unor critici.

Acestea vizeaza masuri privind reducerea puterilor Curtii Constitutionale, definirea prea restrictiva a familiei sau posibilitatea evacuarii persoanelor fara adapost din spatiile publice. Viktor Orban, primit cu discretie marti seara de PPE (dreapta) in PE, a respins in nenumarate randuri criticile si a apreciat ca recenta modificare adusa Constitutiei ungare, a patra in 15 luni, este "conforma valorilor europene".

Este necesar ca Ungaria sa se conformeze normelor europene, a apreciat deputatul Frank Engel, in numele PPE. Dar "exista riscul, cu tot atasamentul nostru fata de Ungaria, ca ungarii, alegatorii Fidesz (partidul lui Orban) sau nu, sa aiba impresia ca Europa nu este cu adevarat de partea lor", a continuat el.

"Este timpul sa va alegeti tabara", i-a raspuns Hannes Swoboda, in numele grupului socialist. Socialistii si Verzii denunta atitudinea binevoitoare a PPE fata de aliatul sau Viktor Orban.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.